Nikšić tvrdi: Zajednički kandidat je apsolutni favorit javnosti

Nikšić tvrdi: Zajednički kandidat je apsolutni favorit javnosti


Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas je Centralnoj izbornoj komisiji BiH predao prijavu za predstojeće izbore i potpise podrške kandidatima SDP-a BiH. Istakao je kako je njegova namjera i da pruži podršku radu CIK-a.

Nikšić smatra kako je Centralna izborna komisija BiH jedna od rijetkih institucija i upravnih organa koji su pokazali odgovornost prema državi raspisivanjem izbora.

“Zadovoljstvo mi je da sam u razgovoru sa njima čuo da ih bez obzira na sve, njih ništa nije pokolebalo, izbori će se održati. Do institucija je države da se osiguraju potrebna sredstva pri čemu sam čuo i neke stvari koje su otvorena pitanja, a koja ću pokušati kao državni zastupnik da aktualiziram, poput osiguranja skladišta za CIK-a, za što se u ovom vremenu budžetski novac troši kod nekih privatnika”, istakao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a komentirao je i zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsjedništva BiH, čije bi ime trebalo biti objavljeno sutra.

“Uradili smo zaista puno posla. To su ipak različite političke partije, različitog ideološkog sastava, ali smo našli zajednički imenitelj i okupili se oko jednog kandidata. Sutra ćemo u 14 sati imati pres konferenciju u državnom Parlamentu gdje će se zajednički kandidat obratiti javnosti”, istakao je Nikšić.

Kazao je da su stranke opozicije htjele za zajedničkog kandidata imati čovjeka koji je apsolutni favorit javnosti.

Naveo je kako nije nikakva tajna da se govori o imenu Denisa Bećirovića, ali da je potrebno sačekati sutra.

Osvrnuo se i na napore koje članovi CIK-a ulažu kako bi izbori ove godine, bez obzira na opstrukcije, bili održani.

“Oni su ti koji su najizloženiji. Na izborima 2020. godine su zaista nekim svojim unutrašnjim preslagivanjima i zalaganjem uspjeli da provedu izborni proces. Ja nisam čovjek koji nekome podilazi, smatram da nisu baš položili ispit kada je u pitanju Mostar, ali su se pokazali kao institucija za vrijeme koronavirusa i uspjeli da iznesu izborni proces kada je sve bilo blokirano, za lokalne izbore. Tako i sada”, kazao je predsjednik SDP-a BiH.

Nikšić je istakao i da će CIK jednako kao i za lokalne izbore 2020. godine postupiti i sada za opće izbore 2022. godine, te da će vlastitim zaduživanjem i snagama raditi na provjerama potpisa jer ne mogu nikoga angažirati na tim poslovima, budući da sredstva nisu osigurana.

“Pritiskom građana, javnosti i međunarodne zajednice sredstva će se morati osigurati. Prva prilika je u ponedjeljak, da Dom naroda usvoji zakon koji su predložili zastupnici SDP-a i da riješimo to”, istakao je Nikšić.

Smatra kako je sastanak predsjednika Evropskog vijeća Charles Michela sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem uzaludan jer nije moguće u ovome trenutku ponovno početi pregovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH budući da su izbori već raspisani.

“Mislim da je to završena priča jer smo već raspisali izbore i imamo kandidate, predajemo liste, a onda da mijenjamo način procesa izbora. To je završeno, čak nažalost je teško očekivati i neke tehničke izmjene da napravimo”, kazao je Nikšić.

Istakao je kako OHR ima ovlasti da riješi problem finansiranja izbora, te da postoji mogućnost da ministri iz vladajućih stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH glasaju u Vijeću ministara, kao što su 2006. godine entitetske vlade posuđivale novac CIK-u za održavanje izbora.

SDP je spreman putem kantonalnih vlada i gradskih uprava unutar kojih ima zastupnike, osigurati pozajmice CIK-u za održavanje izbora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija