Nikšiću veća plata za 400 KM, a invalidnina povećana za 5-7 KM

Nikšiću veća plata za 400 KM, a invalidnina povećana za 5-7 KM


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je nedavno donijela odluke koje su dodatno istaknule jaz između političkog vodstva i boraca invalida, prema odlukama koje je iniciralo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Dok su se vladini službenici, uključujući premijera Nermina Nikšića, suočili s kritikama zbog znatnog povećanja svojih plaća, invalidnine su povećane za minimalan iznos, izazivajući nezadovoljstvo među veteranima i njihovim porodicama.

Prema novim regulativama, osnovica za mjesečne novčane naknade korisnika boračko-invalidske zaštite za 2024. godinu postavljena je na 962,51 KM, što predstavlja povećanje od samo 17,02 KM ili 1,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo simbolično povećanje znači da će ratni vojni invalidi sa 70 ili 80 posto invaliditeta primati dodatnih 5 do 7 KM mjesečno, što je iznos koji mnogi smatraju neadekvatnim i ponižavajućim.

U isto vrijeme, Nermin Nikšić je sebi povećao plaću za 400 KM, što je izazvalo javno negodovanje, posebno među boračkom populacijom koja se osjeća marginaliziranom i zanemarenom.

Osim toga, Vlada je odredila i iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica, koji će iznositi samo 5,09 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama.

I ovaj iznos je prepoznat kao neadekvatan, s obzirom na ekonomske poteškoće s kojima se mnogi veterani suočavaju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija