Nisam imao podršku da koristim Bonska ovlaštenja, tražili su da zatvorim OHR!

Gost Vijesti u 7 bio je Valentin Inzko, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Inzko je, između ostalog, prokomentarisao svog nasljednika Cristiana Schmidta.

Imao sam s njim dug sastanak jučer u Beču. Razgovarali smo o situaciji u Bosni i Hercegovini. On ima ogromno iskustvo. 30 godina je bio u njemačkom parlamentu, inicirao je bezbroj zakona, bio je osam godina državni sekretar za odbranu, a četiri godine bio je ministar za poljoprivredu. On ima i mnogo kontakata, već je na vezi sa Vašingtonom, a bio je prije na vezi sa Beogradom i Zagrebom.
Na pitanje da li će Schmidt koristiti bonske ovlasti koje on nije koristio Inzko je rekao:

On će imati te ovlasti u džepu i to je dobro da ih ima. Mi imamo različite instrumente. Ja sam već pomenuo evropske sankcije, imamo bonska ovlaštenja, imamo neke druge mogućnosti. Znate da nije bilo nikakve podrške da koristim bonska ovlaštenja, baš suprotno, kad sam ja došao u Bosnu i Hercegovinu dobio sam papir i tamo je pisalo da treba da zatvorim Ured visokog predstavnika. Drago mi je da to nisam učinio, a još mi je draže da imam nasljednika i da se OHR ne gasi. To je vrlo važna institucija i siguran sam da će gospodin Schmidt dati toj instituciju svježi vjetar i imat će nove ideje i pristup, i zato ja njegov dolazak pozdravljam – kazao je Inzko.

Ipak, težnje manjeg bh. entiteta su usmjerene na ukidanje OHR-a. Inzko kaže da se oni ne pitaju.

Vidio sam potpis Nikole Koljevića, 1995. godine u Dejtonu. On je tamo potpisao da se traži osnivanje Ureda visokog predstavnika. Znači, oni su to tražili i sad taj Ured postoji, on radi, a mi znamo koji su to uslovi da se on zatvori. Uslov drugi je vrlo interesantan i kratak: pozitivna ocjena situacije u Bosni i Hercegovini i potpuno ispunjavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni koji žele da OHR ide kući, oni neka ispunjavaju Dejton i neka oni daju svoj doprinos da će biti pozitivna ocjena situacije u Bosni i Hercegovini, i onda će doći do gašenja OHR-a – kazao je Valentin Inzko, gostujući u Vijestima u 7 Hayat televizije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79