Niska penzija: I nakon ostvarenog prava, broj penzionera koji bi ponovo radili raste

Niske penzije i stalni rast cijena osnovnih životnih namirnica potiču sve veći broj penzionera u Bosni i Hercegovini da se ponovno zaposle nakon penzionisanja.

Prema podacima Zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, broj penzionera koji odlučuju nastaviti raditi nakon što su ostvarili pravo na penziju kontinuirano raste.

U prošloj godini, Zavod je evidentirao je 8053 penzionera koji su nastavili raditi u sektorima poput građevinarstva, prometa, prehrambene industrije i slično. Čak i osobe u visokoj dobi, poput 95-godišnjaka, odlučuju se za ponovno zapošljavanje. Glavni razlog za to je niska razina penzije koje penzioneri primaju.

U Republici Srpskoj, penzioneri koji su ostvarili minimalno 15 godina staža primaju penziju od 300 KM, dok je najviša mirovina između 300 i 601 KM. Osobe s manje od 15 godina staža primaju penziju u visini od 50 posto prosječne penzije, dok oni s više staža primaju veći postotak prosječne penzije.

Presudom Ustavnog suda Federacije BiH prije pet godina omogućeno je penzionerima s područja Federacije BiH da istovremeno primaju penziju i platu, što se smatra stečenim pravom.

U Federaciji BiH, kao i u Republici Srpskoj, deficitarna zanimanja kao što su medicina, prosvjeta, trgovina i građevina često privlače penzionera natrag na tržište rada. Ovi penzioneri često dolaze s visokim obrazovanjem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79