Ništa sankcije prema Rusiji: BiH sprema novi sporazum?

Ništa sankcije prema Rusiji: BiH sprema novi sporazum?


U tekstu sporazuma se predlaže smanjenje tehničke inspekcije i zagovara „novi trend ka multinacionalnom projektovanju, proizvodnji i razmjeni vazduhoplovnih proizvoda“

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine uputila je u petak u proces konsultacija Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o unapređenju bezbjednosti zračne plovidbe! Kako saznaje Raport, Direkcija je uputila u proceduru javnih konsultacija dokument koji nije nazvala ni prijedlog ni nacrt, nego baš sporazum, a navodi se da je njegova svrha „unapređenje saradnje i promocija bezbjednosti civilnog zrakoplovstva i kvaliteta životne sredine, postizanje što većeg nivoa bezbjednosti operacija civilnih zrakoplovstva, kao i potencijalno smanjenje finansijskog opterećenja zrakoplovnoj industriji i operatorima.“

Kršenje sankcija

Šta su u Direkciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine planirali s ovim sporazumom s Ruskom Federacijom koja je zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama EU, a kojih se pridržava i BiH nije poznato, jer danas niko od nadležnih iz ove državne institucije nije bio dostupan za komentar.

Na upit Raporta, upućenog Edinu Forti, ministru prometa i komunikacija BiH, dobili smo odgovor Ministarstva da oni nisu bili uključeni u izradu ovog sporazuma.

„Materijal koji je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine uputila na eKonsultacije nije razmatran u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Ministarstvo će u kreiranju politika i aktivnosti u ovoj oblasti pratiti stavove Evropske unije“, naveli su za Raport iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH nisu pojasnili da li Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH bez konsultacija s resornim ministarstvom uopšte ima nadležnost kreirati akte poput sporazuma između Vijeća ministara BiH i jedne zemlje koja je pod međunarodnim sankcijama, u ovom slučaju Ruske Federacije.

Da se Bosna i Hercegovina uskladila s paketom mjera Evropske unije (EU) koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji i Belorusiji, zbog invazije na Ukrajinu, potvrđeno je tokom protekle godine više puta iz EU.

Među brojnim zabranama koje se odnose na Rusku Federaciju, Evropska unija je donijela niz onih u zrakoplovnom sektoru, uključujući zabranu prelijetanja zračnog prostora EU i pristupa aerodromima EU ruskim prijevoznicima.

Stoga, ukoliko je i „ljubav i pokornost“ čelnika Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH prema željama Ruske Federacije toliko velika, pa zanemaruju obavezu BiH da se pridržava sankcionih mjera koje je uvela EU, čudi neznanje u Direkciji, da sve i da sporazum za koji se bore u BiH bude usvojen, on ne može biti realiziran, odnosno letjelice iz Rusije ne mogu doletjeti u BiH jer imaju zabranu preleta preko drugih zemalja.

U dokumentu koji Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH već zove sporazumom, ističe se i da „Vlada Ruske Federacije i Vijeće ministara BiH „konstatuju zajedničku zabrinutost u vezi sa bezbjednim operacijama civilnih aviona“, te ocjenjuju da se razmatraju ekonomska opterećenja „kroz suvišne tehničke inspekcije, procjene i testiranje nametnuto zrakoplovnoj industriji i operatorima prepoznajući novi trend ka multinacionalnom projektovanju, proizvodnji i razmjeni zrakoplovnih proizvoda“.

Konsultacije vodi savjetnica za saradnju i s Evropskom organizacija za sigurnost zračne plovidbe
Dokument, kojeg Direkcija za civilno zrakoplovstvo naziva „sporazumom“ otkucan je na običnom papiru i na njemu nema nikakvih oznaka institucije iz koje je predložen. No, u opisu dokumenta je navedeno da je voditelj konsultacija u vezi s ovim sporazumom Sanja Miletović.

Prema dostupnim informacijama, Miletović je 2019. godine, postavljena na radno mjesto stručnog savjetnika za međunarodnu saradnju ICAO/ECAC/EASA/EUROCONTROL u Odjeljenju za međunarodnu saradnju, harmonizaciju i pravne poslove u Uredu generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo. S obzirom na tu poziciju i zaduženja vezana za međunarodnu saradnju i s Evropskom organizacija za sigurnost zračne plovidbe, još je apsurdnije da konsultacije o sporazumu sa zemljom pod sankcijama EU vodi upravo Miletović.

Inače, na čelu Direkcije Čedomir Šušnjar, kojeg je na tu funkciju postavio SNSD.

Dalje, u dokumentu o sporazumu Vijeća ministara BiH sa Vladom Ruske Federacije navodi se da „sporazumne strane olakšavaju prihvatanje odobrenja o plovidbenosti i ekološko testiranje i odobravanje zrakoplovnih proizvoda, kao i procjenu kvalifikovanosti simulatora letenja druge sporazumne strane.

Navodi se i da će dvije zemlje „olakšati prihvatanje odobrenja i praćenje objekata za održavanje i objekata za prepravke ili modifikacije, osoblja za održavanje, posade, ustanova za vazduhoplovnu obuku i letačkih operacija“!

Prema sporazumu organi nadležni za provođenje ovog sporazuma sa ruske strane su Savezna agencija za zračni transport Ruske Federacije, a sa bosanskohercegovačke strane , kako se navodi Generalna direkcija za civilno zrakoplovstvo pri Ministarstvu komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija