Nisu im mrske ni dvije, tri fotelje

Da se teško odreći fotelje i privilegija, primjer je Luka Petrović, direktor “Elektroprivrede RS”. Ništa ne zaostaje ni Dragan Čavić, novi direktor “Elektrokrajine” Banjaluka.

Čak se ne obaziru ni na to što krše Zakon o javnim preduzećima.Da se teško odreći fotelje, pa čak i ako sjedi u dvije, primjer je Luka Petrović. Očigledno mu je riječ generalni primamljiva, s obzirom na to da, iako je izabran za generalnog direktora Mješovitog holdinga “Elektroprivrede Republike Srpske”, i dalje je na poziciji generalnog sekretara SNSD-a. Što je u potpunoj suprotnosti sa Statutom Mješovitog holdinga koji je donesen 2012. godine.Statut MH ERS:„Član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja”.Zanimljivo je da na zvaničnoj stranici “Elektroprivrede RS” nije objavljen Statut ovog javnog preduzeća. Iz nevladine organizacije “Transparensi Internešenel” poručuju da Petrović krši i Zakon o javnim preduzećima.

 

“Tu se radi o kršenju zakona, zbog čega smo uputili Nadzornom odboru ERS upit da vidimo da li su se izjasnili po ovom pitanju. Oni bi trebalo sada da uđu u problematiku i razriješe ovo pitanje”, poručuje Ivana Korajlić iz “Transparensi Internešenela”.Nije Petrović jedini koji ne poštuje Statut preduzeća na čijem je čelu. Ista odredba navedena je i u statutima svih deset zavisnih preduzeća u sastavu MH ERS.Ipak, Dragan Čavić je odlučio da krene Petrovićevim stopama, pa nakon što je došao na čelo “Elektrokrajine” Banjaluka, nije dao ostavku na funkciju predsjednika NDP-a, stranke koja učestvuje u vlasti u Srpskoj. Pored toga, Dragan Čavić ubire i platu narodnog poslanika.”Tu dolazi do direktnog kršenja Zakona o sukobu interesa, jer je Dragan Čavić narodni poslanik”, kaže Ivana Korajlić.Iz Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske su nam poručili da ćemo odgovor o eventualnom sukobu interesa Dragana Čavića i Luke Petrovića dobiti u narednim danima.Generalni direktor Mješovitog holdinga Elektroprivrede RS, Luka Petrović nije odgovarao na naše telefonske pozive, dok je Dragan Čavić, v. d. direktora “Elektrokrajine”, u kratkom telefonskom razgovoru poručio da nije upoznat sa ovom temom.

 

 

‘Tiho je živio punim plućima, a najviše je volio sjesti za volan’

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments