Nisu samo vakcine problem: Nedostaju lijekovi i boce kisika

Dok traje borba za dodatne doze vakcina na svjetskom tržištu, u Bosni i Hercegovini građani se bore za živote najmilijih. Od ljekara do krijumčara pokušavaju se naći lijekovi koji nedostaju bolnicama, a čiji su pozitivan učinak potvrdila i naučna istraživanja. Do takvih lijekova sve je teže doći, jednako kao i do boca kisika. Potrošnja bolničkih ustanova, u prosjeku je veća od 3 do 10 puta u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Prvo sam tragala za lijekom Favira, ali već je bilo kasno da se uključi u liječenje mog supruga, ističe za N1 osoba čiji identitet je poznat redakciji,. Nakon pogoršanja suprugovog stanja, kada mu 15 litara kisika nije moglo pomoći, prebačen je u intenzivnu njegu, a onda je uslijedio poziv doktorice…

“Ujutro negdje oko osam sati , rekla mi je, ako možete napraviti lijek Tocilizumab molim vas da ga donesete da probamo, jer sad je vrijeme da mu se da, ako bude imao efekta, ako bude djelovao. Nabavila sam u apoteci Lukavica. Mom suprugu su trebale dvije doze po 800 miligrama. U Lukavici je plaćen taj lijek, te dvije doze 800 mg nepunih 2.600, oko 1.288 maraka dođe jedna doza od 800 miligrama”, navodi u razgovoru za N1.

U februaru mjesecu je tim istraživača s Oksforda potvrdio da Tocilizumab – lijek koji se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, smanjuje smrtnost COVID-19 pacijenata sa teškim kliničkim slikama. Za njegovu upotrebu odlučili su se i ljekari u UKC-u Tuzla

“Uključivali smo Tocilizumab i mogu vam reći da smo u to vrijeme, taj, dosta skup lijek koji smo imali tad na raspolaganju, uključili određenom broju pacijenata i da smo imali zadovoljavajuće rezultate”, otkrivas Vahid Jusufović, UKC Tuzla.

Nabavka lijekova, ali i boca sa kisikom nerijetko se odvija preko interneta , ili čak na crnom tržištu. Situacija poput pandemije koristi se i u ovom momentu za dodatnu zaradu, a očaj porodica koriste mnogi, ističe za N1 sagovornica s početka priče. U posjeti najvećoj kompaniji koja snadbijeva sve bolnice i privatni sektor u državi, naša ekipa saznaje šokantnu činjenicu – boca sa kisikom na prodaju više nema. Upozoravaju da su boce na crnom tržištu vrlo često bez atesta, sa neispravnim regulatorima što može imati nesagledive posljedice. Ističu: potrošnja medicinskog kisika je uvećana više od tri puta nego u vrijeme prije pandemije.

“Nastojimo isporučiti svima onoliko kisika koliko traže. Kisik se planira na sedmičnoj bazi, a isporuke su svakodnevne. Uglavnom se uvozi iz Austrije. Određena količina se proizvodi u našem postrojenju u Zenici, ali ona nije dovoljna u vrijeme pandemije”, poručuju iz Messera.

Predstoji turbulentan period, ocjena je čelnih ljudi bolnica u Zenici i Novoj Biloj, a kao razlog svakako navode nepovoljnu epidemiološki situaciju i nedostatak lijekova, naručito Kleksana koji se koristi u slučaju poremećaja koagulacije

“Na području naše države, kako nam veledrogerije govore, postoji defektura odnosno problem u snadbijevanju. Ono što u ovom trenutku nas zabrinjava to je broj pacijenata koji se nalaze na liječenju Bolnice za plućne bolesti Travnik i gotovo da ne prolazi sat-dva da nema premještanja iz Bolnice za plućne bolesti”, navodi Velimir Valjan, bolnica Nova Bila.

“Sad su pacijenti sa znatno ozbiljnijom kliničkom slikom i skoro svi pacijenti koji dođu imaju potrebu za kiseoničkom potporom”, dodaje Rasim Skomorac, KBZ.

Potrošnja kisika i to do deset puta u nekim bolničkim ustanovama povećana je i u Republici Srpskoj.

“U našoj bolnici potrošnja medicinskih gasova, a samim tim i medicinskog kiseonika iznosila je na godišnjem nivou negdje oko 74 hiljade KM, dok je u godini pandemije na godišnjem nivou potrošeno oko 263 hiljade KM, a samo u decembru mjesecu potrošili smo na kiseonik i medicinske gasove”, kaže Ivan Popović, Bolnica Zvornik.

Potrošnja je sve veća i na svjetskom nivou, ističu iz najvećeg snadbjevača u BiH te poručuju da zemlje iz kojih nabavljaju kisik sve više čuvaju ovaj gas za vlastite potrebe.

O povećanoj potrošnji kisika najbolje govori činjenica da jedan rezervoar bolnice u Federaciji potroše za dan i po, dok je to ranije bio slučaj za sedam dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79