Niz napada vukova: “Gledaju u oči. Ne bježe”

Nižu se napadi vukova na stoku u Šibensko-kninskoj županiji. Posljednji je bio na području Jadrtovca. Uzgajivači traže pomoć i zaštitu od države, u suprotnom će, kažu, dignuti ruke od stočarstva.

“Troje teladi je zaklano. Šteta je oko tri tisuće eura”, objasnio je Ilija Ulićević iz Jadrtovca za HRT.

“Počeo sam ih gađati kamenjem i vikati. Jednostavno, oni gledaju u vas, u oči. Ne bježe”, dodao je.

“Tu, sto metara dalje, zaklao je dvije ovce. Evo, on je preživio, iako je to sve bilo pod naponom”, požalio se Ilija.

U osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prijavljeno 1.367 napada vukova. Od toga 38 odsto u Šibensko-kninskoj županiji. Lovci predlažu selektivni odstrel.

“Da se vuk zaštiti u određenim područjima, kao što je Dinara, područje Dinare, područje Velebita, a izvan tog područja da dođemo do toga da dopustimo odstrel tih jedinki”, objasnio je Joso Dujić, sekretar Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

“Što je intenzivnija prisutnost čovjeka ili nekakvi uticaji, to je vuk stjeran, kao i druge divlje životinje, na traženje prostora za svoj život pa eventualno i na približavanje naseljima”, rekao je Aljoša Duplić, direktor Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske.

Vuk je zaštićen, kažu stočari, na štetu njihove stoke. Ljuti su, od toga žive.

“Ostaćemo bez ovoga što ima još te naše stoke u Dalmatinskoj zagori. Manje je i divljači i svega u prirodi i vukovi nemaju što drugo, čime se hraniti”, dodao je Mladen Sarajlić, stočar iz Perkovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79