Njemačka i Europol razbili najveći lanac prevara preko pozivnih centara na Balkanu

U koordiniranoj operaciji nazvanoj “Pandora”, vlasti Njemačke uz podršku Europol-a, razbile su dosad najveći lanac prevara preko pozivnih centara u zemljama Balkana i Libanu. Prema saopštenju Europol-a objavljenom danas, policija u BiH, Njemačkoj, Albaniji, na Kosovu i u Libanu izvršila je racije u 12 pozivnih centara tokom jutra 18. aprila, označenih kao izvor nekoliko hiljada prevara svakodnevno.

U sklopu ove operacije, nazvane “Pandora”, 21 osoba je privedena, od ukupno 39 osumnjičenih. Operacija je pokrenuta nakon što je blagajnik banke u Frajburgu primijetio sumnjivu transakciju u decembru, kada je jedan klijent pokušao podići 100.000 eura u gotovini, otkrivši da je žrtva prevare “lažnih policajaca”.

Klijentova prijava pokrenula je istragu, koja je rezultirala spriječavanjem prevare i hapšenjem osobe koja je pokušala izvesti prevaru. Nakon toga, policija je počela nadzirati linije pozivnog centra.

Istražitelji su otkrili da je u periodu od samo 48 sati izvršeno 28.000 lažnih poziva sa telefona koje su koristili prevaranti. Istraga je proširena na BiH, Kosovo, Albaniju i Liban.

Utvrđeno je da je većina prevara “sakupljanja dugova” bila iz BiH, dok su lažni pozivi u vezi sa elektronskim bankarstvom dolazili sa Kosova. Prevaranti iz Albanije uglavnom su bili uključeni u investicije, dok su se prevaranti iz Libana bavili platnim karticama.

Njemački istražitelji uspjeli su pratiti stvarne razgovore iz raznih pozivnih centara u realnom vremenu. Više od 7.500 poziva presretnuto je za četiri mjeseca, sprječavajući štetu veću od 10 miliona eura.

Osim sprečavanja krivičnih djela, istražitelji su uspjeli locirati adrese s kojih su vršeni pozivi, te planiraju oboriti cjelokupnu infrastrukturu pozivnih centara. Europol je pružao analitičku podršku tokom istrage.

Više od 60 njemačkih policajaca, uz podršku stotina kolega iz BiH, Kosova, Albanije i Libana, učestvovalo je u ovoj akciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79