Pravda u opasnosti: VSTV bez kvoruma od februara 2025.

Pravda u opasnosti: VSTV bez kvoruma od februara 2025.


Na sjednici održanoj 15. i 16. maja, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) usvojilo je inicijativu za izmjene Zakona o VSTV-u BiH, koja će danas biti poslana Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

Cilj inicijative je spriječiti urušavanje rada pravosuđa u BiH, izazvano nemogućnošću implementacije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, koji je stupio na snagu u septembru 2023. godine. “Usvojenom inicijativom se želi ukloniti rizik da se zbog nemogućnosti implementacije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH koji je stupio na snagu u septembru 2023. godine, uruši efikasnost i kvalitet rada pravosuđa u Bosni i Hercegovini, kao i funkcionisanje VSTV-a BiH kao krovne pravosudne institucije.”

Novi zakon predviđa osnivanje Odjela za provođenje postupka po izvještajima, a VSTV BiH je već poduzeo potrebne aktivnosti za uspostavu ovog odjela. Usvojen je Pravilnik u vezi s izvještavanjem o imovini i interesima, izmijenjen je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u VSTV-u BiH, te je pokrenut proces popunjavanja Odjela za provođenje postupka po izvještajima prema nadležnim tijelima.

Međutim, unatoč brojnim urgencijama, zakonodavna i izvršna vlast još uvijek nisu osigurale finansijska sredstva za početak rada navedenog odjela. “Za posljedicu imamo da sva imenovanja sudija i tužilaca, koja VSTV BiH vrši, nisu efektivna te da je funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema dovedeno u pitanje. Odredbe novousvojenog Zakona su propisale obaveznim provjere izvještaja o imovini i interesima sudija i tužilaca prije njihovog preuzimanja dužnosti, koje bi obavljao Odjel koji još nije počeo sa radom jer, kako je naglašeno, nisu osigurana finansijska sredstva za početak njegovog rada, a što je uslov za podnošenje zahtjeva Agenciji za državnu službu BiH (ADS) za raspisivanje konkursa,” navodi se u saopćenju te dodaje:

“Štaviše, navedeni problem dodatno ugrožava i funkcionisanje samog VSTV-a BiH budući da članovi Vijeća koji su imenovani i čije imenovanje predstoji u narednom periodu, ne mogu i neće moći preuzeti funkciju u Vijeću, jer nisu prošli provjere izvještaja o imovini i interesima u skladu sa navedenim odredbama novousvojenog Zakona. Tako u februaru 2025. godine, dakle za samo osam mjeseci, VSTV BiH neće imati kvorum za rad. Naime, i u slučaju da se, primjera radi, u ponedjeljak naredne sedmice osiguraju neophodna finansijska sredstva, proces zapošljavanja i sigurnosne provjere osoblja za rad u navedenom Odjelu neće biti moguće obaviti u roku od osam mjeseci. Podsjećamo, konkurs traje 30 dana, nakon čega se provodi konkursna procedura pred ADS-om uz učešće međunarodnih eksperata, te po završetku navedene procedure slijedi provjera pred Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.”

Iz VSTV-a navode da su svjesni problema te da su se u više navrata obraćali izvršnoj i zakonodavnoj vlasti s inicijativama, urgencijama i dopisima, tražeći odgađanje početka primjene odredaba o obaveznoj provjeri izvještaja o imovini i interesima dok se ne osiguraju potrebna finansijska sredstva za početak rada navedenog odjela. Unatoč višemjesečnim naporima, finansijska sredstva još uvijek nisu osigurana.

“Naš finalni pokušaj sprečavanja kolapsa pravosudnog sistema i funkcionisanja VSTV-a BiH predstavlja Inicijativa za izmjenu Zakona o VSTV-u BiH koju smo usvojili tokom drugog dana naše sjednice i koja će biti upućena Ministarstvu pravde BiH. U ovoj Inicijativi su predložena rješenja koja omogućavaju nesmetano funkcionisanje VSTV-a BiH u narednom periodu, te efikasan rad pravosuđa BiH do uspostave Odjela za provođenje postupka po izvještajima, zato pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da, čim prije, usvoje izmjene Zakona o VSTV-u BiH predložene u Inicijativi. Prioritetno, pozivamo izvršnu i zakonodavnu vlast da u najkraćem mogućem roku odobre potrebna finansijska sredstva za početak rada Odjela, kroz dva moguća modaliteta, odnosno usvajanjem budžeta institucija Bosne i Hercegovine ili donošenjem odluke o odobrenju dodatnog zapošljavanja u skladu sa procedurom koju smo pokrenuli pred Vijećem ministara BiH,” navodi se u saopćenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija