NJEMAČKA: Lažne potvrde o vakcinisanju prodaju se za 125 eura

Negativni PCR testovi, brzi testovi, lažno cjepivo protiv korone, pa čak i lažne potvrde o vakcinisanju.

Cyber kriminalci besramno iskorištavaju strah mnogih od korone. Trgovci na crnom tržištu na besplatnoj platformi Telegram ( besplatna usluga instant poruka za upotrebu na pametnim telefonima dolazi iz Rusije) nude lažne potvrde za cijepljenje s registriranom cijepljenjem protiv korone za oko 125 eura. Policija i državno odvjetništvo istražuju slučaj.

Izgledaju stvarno, markice na maloj žutoj knjižici o cijepljenju. Uglavnom dolaze iz velikih njemačkih centara za cijepljenje poput Bonna, Frankfurta, Münchena ili Frankenthala.

U ponudi se trgovac oglašava fotografijom propusnice za cijepljenje na kojoj pečat, potpis i naljepnica s brojem serije koje dolaze iz centra za cijepljenje u bavarskom gradu Lohr am Main.

Njemačka iskaznica cijepljenja (Ilustracija)/Foto: Fenix

Ispod je cjenik: Potvrda o cijepljenju košta 200 eura, dvije po 175 eura, za pet plaćate po 125 eura – plus poštarina piše prevarant. Svatko tko naruči i plati do 11 sati tijekom tjedna dobit će broj za praćenje istog dana. Što se događa s podacima o otpremi? Oni se “uništavaju nakon svake otpreme”, stoji u ponudi.

Kao i obično kod cyber kriminalaca, možete platiti u kripto valuti, uključujući Bitcoin i Monero. Plaćanje se može izvršiti i Paysafecardom, anonimnom pretplatničkom karticom. Svatko tko bi želio saznati više upućen je na tajni razgovor.

Trgovac se hvali ogromnom potražnjom.

Politički magazin ARD “Report Mainz” ima dvije takve propusnice o cijepljenju s podacima iz centra za cijepljenje u Frankfurtu. Izvještaj kaže da se krivotvorina teško može razlikovati od originala.

Novinari su kontaktirali trgovca. Hvali se da je u jednom danu prodao je više od 30 komada. Njegovi kupci dolaze iz cijele Njemačke.

Odgovorni u centru za cijepljenje u Frankfurtu bili su šokirani.

“To je sramotno, užasno je, ne mogu vjerovati, zanijemio sam”, kaže Benedikt Hart, voditelj centra za cijepljenje njemačkog Crvenog križa. Odmah je vidio da su propusnice krivotvorene i rekao je za “Report Mainz” da će se u centru za cijepljenje koristiti druge markice.

Državni ured kriminalističke policije Hessena izjavio je u petak da je fokus na trgovini lažnim potvrdama o cijepljenju protiv korone i da će se istražiti prema kaznenom zakonu piše Fenix-magazin


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79