Njemačka nudi Balkancima 3 načina da uđu u državu: Diploma, iskustvo ili nova “karta mogućnosti”

Njemačka je danas objavila nacrt reformu o imigraciji, zanatskoj obuci i unapređenju imigracije iz zemalja Balkana, uključujući iz BiH, što je dio napora vlade kancelara Olafa Scholza da smanji nedostatak radne snage.

Vlada Njemačke je donijela odluku da produži regulative za osobe koje traže posao iz BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije koje su trebale da isteknu krajem godine.

Njemačka će moći da angažuje do 50.000 radnika iz ovih zemalja.

“Ovim nacrtom postavljamo temelj novom početku u migracionoj politici. Dobrodošao je svako ko može da doprinese ekonomskom uspjehu zemlje kao obučen radnik”, naveo je ministar finansija Kristijan Lindner na “Twitteru” nakon sastanka Vlade i odobrenja reformi.

Cilj jedne od reformi je novi imigracioni zakon čiji je cilj rješavanje ključnih prepreka za migrante u Njemačkoj, posebno za one koji stižu izvan EU.

U nacrtu zakona, u koji je uvid imala agencija Rojters, navodi se da bi reforma trebala da poveća broj radnika izvan EU za 60.000 godišnje.

Stranim radnicima se u nacrtu nude tri načina da uđu u državu.

Prvi način je uz profesionalnu ili univerzitetsku diplomu koja se priznaje u Njemačkoj i ugovor o zaposlenju.

Drugi način zahtijeva miminalno dvije godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili profesionalnu obuku.

Treći je nova “karta mogućnosti” za osobe koje nemaju ponudu za posao ali žele da rade.

Karta prati sistem zasnovan na poenima kojima se uzimaju u obzir kvalifikacije, poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, povezanost sa Njemačkom i starost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79