Njemačka planira legalizovati kupovinu do 20 grama marihuane

Prijedlog Vlade Njemačke planira dopustiti odraslim osobama kupovinu i posjedovanje 20 grama kanabisa za ličnu upotrebu kao dio plana za legalizaciju marihuane.

Planovi vladajuće koalicije uključuju ograničenje od 15 posto za količinu THC-a dopuštenu u proizvodima od kanabisa, ili 10 posto za 18-21-godišnjake, izvijestila je medijska grupa Redaktionsnetzwerk Deutschland citirajući vladin dokument. Kanabis bi automatski podlijegao porezu na promet, kao i posebnom porezu na temelju sadržaja THC-a, dodao je RND.

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva rekla je da se o nacrtu zakona još uvijek raspravlja u vladinim službama i da bi se detalji mogli znati uskoro.

Govoreći pred donjim domom parlamenta ovog mjeseca, ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da će zakon o legalizaciji kanabisa imati u fokusu zaštitu zdravlja ljudi.

“Kanabis treba konzumirati na način koji štiti one koji ga konzumiraju, a zaštita zdravlja je od najveće važnosti”, rekao je Lauterbach zastupnicima Bundestaga.

Ostali detalji iz rada koje navodi RND uključuju:

  • Porezi moraju dovesti do maloprodajne cijene bliske cijeni na crnom tržištu
  • Dopušten je uzgoj čak dvije biljke kanabisa
  • Potražnja se mora zadovoljiti uzgojem u Njemačkoj
  • Kanabis se više ne bi trebao zakonski klasificirati kao narkotik
  • Dozvoliti prodaju u ovlaštenim prodavaonicama i apotekama
  • Urediti lokacije prodavaonica kanabisa, uz minimalne udaljenosti od škola i domova za mlade
  • Oglašavanje proizvoda od kanabisa ostat će zabranjeno
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79