Njemačka uvela obavezna testiranja za povratnike iz rizičnih zemalja među kojima je i BiH

U Njemačkoj od danas na snagu stupa novo pravilo o obaveznom testiranju na koronavirus za sve putnike koji se u zemlju vraćaju iz nekog od rizičnih područja među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Test je moguće uraditi i u zemlji iz koje putnik dolazi ali ne smije biti stariji od 48 sati i u tom slučaju troškove testiranja snosi sam putnik, prenosi Klix.

Besplatni testovi u roku od tri dana su mogući, ali ne i obavezni, i za povratnike iz ne-rizičnih zemalja.

Vrijeme čekanja na rezultat testa, što u pravilu ne traje duže od 48 sati, putnik mora provesti u karantinu. Neodazivanje na obvezu testiranja može se kazniti kaznom do 25 hiljada eura.

Njemački epidemiološki institut Robert Koch na listi rizičnih zemalja navodi oko 130 zemalja i regija među koje spadaju i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Od zemalja i regija unutar Evropske unije rizičnim se smatra Luksemburg kao i nekoliko španskih regija među kojima je i Katalonija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79