Njemačka Vlada donira 1,2 miliona eura za infrastrukturne projekte Oružanih snaga BiH

Njemačka Vlada donira 1,2 miliona eura za infrastrukturne projekte Oružanih snaga BiH


U srijedu, 22. maja, u Sarajevu je potpisan Tehnički sporazum kojim Vlada Savezne Republike Njemačke dodjeljuje 1,2 miliona eura za infrastrukturne projekte Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Sporazum su potpisali sekretar Ministarstva odbrane BiH, Muhamed Smajić, i vojni ataše Njemačke u BiH, pukovnik Franz Josef Nolte.

Ova finansijska pomoć bit će iskorištena za realizaciju radova na četiri lokacije OSBiH: poboljšanje grijanja u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci, grijanje u kasarni “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku, renoviranje objekata u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Doboju i konstrukcijski radovi u kasarni “Butila” u Sarajevu.

Sekretar Smajić je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći, naglašavajući da potpisivanje Sporazuma potvrđuje partnerstvo između BiH i Njemačke te predstavlja temelj za nastavak prijateljstva. Također je izrazio zadovoljstvo što BiH ima Njemačku kao istinskog partnera na putu ka NATO-u.

Pukovnik Nolte je istakao zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma koji obuhvata projekte širom BiH, naglašavajući da njemačko ministarstvo odbrane i oružane snage Njemačke smatraju OSBiH jedinstvenim oružanim snagama. Posebno je pohvalio rad Tima za izradu infrastrukturnih projekata MO BiH, koji je dao značajan doprinos realizaciji ovih projekata.

Nolte je naveo da je vrijednost ovog sporazuma 1,2 miliona eura, dok ukupna vrijednost njemačkih donacija do sada iznosi 6,5 miliona eura. Dodao je da ovo nije posljednji sporazum ove godine, te da će ih biti još u narednom periodu.

“Ovo je još jedan dokaz da je Savezna Republika Njemačka dokazan i pouzdan partner, što je potvrđeno kroz različite projekte koji unapređuju uslove života i rada naših pripadnika, nabavku uniformi za OS BiH, unapređenje infrastrukture u centrima za obuku, kao i školovanja kadeta i pripadnika OS BiH u Njemačkoj,” saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija