Turčalo: Dodika pod hitno zaustaviti, ide stopama Karadžića

Turčalo: Dodika pod hitno zaustaviti, ide stopama Karadžića


Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske raspoređuju se u blizini Srednjoškolskog centra u Srebrenici uoči sjednice Vlade RS-a u ovom gradu, kao i glasanja o rezoluciji o Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Sead Turčalo, komentarisao je ovu situaciju.

“Milorad Dodik svojom političkom praksom i diskursom ide stopama svog prethodnika Radovana Karadžića. Njegova izjava da ne želi da udiše isti zrak kao Bošnjaci podsjeća na Karadžićevu stravičnu izjavu od 17. oktobra 1991. godine u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine. Pred Haškim tribunalom je dokazano da je Karadžić bio jedan od tvoraca genocida,” navodi Turčalo.

“Dodikovo raspoređivanje specijalnih policijskih snaga i oklopnih vozila u Srebrenici na dan glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici dodatno naglašava ovaj zabrinjavajući kontinuitet,” dodaje on.

Turčalo naglašava da su snage koje je Dodik poslao u Srebrenicu nasljednici onih koje je Međunarodni sud pravde proglasio odgovornima za genocid.

“Dodikova politika i praksa jasno pokazuju neophodnost da se rezolucija danas izglasa u Generalnoj skupštini UN-a. Dodikova politika i praksa moraju biti zaustavljene. Bosni i Hercegovini, ali i regionu, ne trebaju novi arhitekti genocida i novi koljači Balkana,” zaključuje Turčalo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija