Njemačka vlada usvojila nacrt zakona: Brže do njemačkog državljanstva

Njemačka vlada je usvojila nacrt zakona kojim se olakšava proces sticanja njemačkog državljanstva. Dok bi neki mogli lakše doći do državljanstva, drugi bi mogli biti brže odbijeni zbog potencijalnih poteškoća u zakonu.

Današnjim usvajanjem prijedloga zakona, koji je imao uvid studio ARD-a u Berlinu, proces  sticanja državljanstva trebao bi biti moguć nakon pet godina boravka u Njemačkoj, umjesto dosadašnjih osam godina, uz posebne integracijske uspjehe i dobro znanje jezika već nakon tri godine umjesto šest.

Međutim, postoji izazov: osiguranje sredstava za život ostaje ključni uslov za sticanje njemačkog državljanstva. Pravilo je da osobe koje primaju finansijsku pomoć od države obično ne bi trebale dobiti državljanstvo. Ovo pravilo bi moglo postati strože.

Do sada je postojao izuzetak za one čije okolnosti nisu rezultat njihove vlastite odgovornosti za korištenje državne pomoći. Međutim, novi zakon to briše i uvodi specifične izuzetke.

Ovaj korak izazvao je kritike od strane različitih organizacija koje smatraju da novi zakon ne pokriva situacije poput samohranih roditelja koji ne mogu raditi puno radno vrijeme zbog brige o djeci ili osoba s invaliditetom. Savezna vlada naglašava da će biti izuzeci za “teške slučajeve” koji su se maksimalno trudili da osiguraju svoju egzistenciju.

Osim toga, predložene promjene uključuju i ukidanje zahtjeva za odricanje prethodnog državljanstva te pojednostavljenje dokazivanja znanja njemačkog jezika. Cilj ovih promjena je privući više stranaca da steknu njemačko državljanstvo i brže se integriraju.

Predviđeno je da Bundestag raspravi i odobri ovaj zakon nakon što ga je vlada usvojila. Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova planira pratiti stope naturalizacije do 2028. kako bi procijenilo učinkovitost promjena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79