Njemačka zaustavila vakcinaciju AstraZenecom

Njemačka je upravo obustavila vakcinaciju vakcinom AstraZenece.

Vijest o prekidu vakcinacije AstraZenecom je objavilo njemačko ministarstvo zdravstva a prenosi dpa.

Njemačka je 12. zemlja u Europi koja je obustavila vakcinisanne ovom vakcinom.

Podsjetimo, Danska, Irska, Bugarska, Norveška, Island, Tajland i Nizozemska privremeno su obustavili vakcinisanje vakcinom AstraZenece. Italija, Austrija, Estonija, Latvija, Luksemburg i Litva zaustavili su vakcinisanje serijom koja je distribuirana u 17 zemalja.

Merkel prije tri sedmice: Vakcina AstraZenece je sigurna, ali ne bih se njime vakcinisala jer u Njemačkoj nije preporučeno za starije od 65

Podsjetimo i kako je njemačka kancelara Angela Merkel prije tri sedmice kazala kako je vakcina AstraZenece sigurna, ali da se ona njime ne bi vakcinisala.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da AstraZenecinu vakcinu ljudi odbijaju jer su zabrinuti zbog učinkovitosti i sigurnosti te vakcine, što je pak posljedica lošeg publiciteta, prenosi Index.

“Postoji problem s prihvaćanjem vakcine AstraZenece. Radi se o pouzdanoj vakcini, sigurnoj i učinkovitoj. Odobrila ga je EMA, a u Njemačkoj se preporučuje mlađima od 65 godina. Svi relevantni autoriteti nam govore da se radi o vakcini kojoj možemo vjerovati. U trenutku kad vakcina nema dovoljno, ne možemo birati čime ćemo se vakcinisati”, rekla je Merkel u intervjuu.

Na pitanje bi li se i sama vakcinisala AstraZenecom, Merkel je rekla: “Ja imam 66 godina i ne ulazim u skupinu kojoj je preporučeno vakcinisanje AstraZenecom.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79