(ISPRAVKA) Pokolj konja u BiH se nije desio: Niko nije čuo za ubistva konja u Prijedoru

Uznemirujući članak njemačkog magazina Bild o navodnom pokolju konja u Prijedoru prenijeli su brojni domaći mediji. Ipak, zvanične institucije i inspekcije u RS nisu zabilježile nijedan takav slučaj. Saznanja o ubistvima konja nemaju ni konjičke organizacije, veterinarske ambulante niti uzgajivači konja.

Portal Crna-Hronika prenijela je članak pod nazivom “Njemački Bild piše o pokolju konja u BiH” što se pretpostavilo kao lažan te se izvinjavamo našim čitateljima zbog prenošenja dezinformacije.

Prijedorska policija je već 4. oktobra dostavila odgovor na upit o navodima iz Bildovog članka, a u kojem su rekli da u Prijedoru nije evidentiran niti prijavljen nijedan slučaj ubistva konja. Sljedećeg dana, 5. oktobra, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je na svojoj stranici objavilo i saopštenje Policijske uprave Prijedor povodom navoda s Bilda, u kojem stoji:

Povodom članka njemačkog „Bilda“ o navodnom masakru konja na području prijedorske regije, obavještavamo javnost da Policijskoj upravi Prijedor nije prijavljen nijedan slučaj brutalnog ubijanja konja, te da su podaci koji su objavljeni u ovom članku netačni i neprofesionalni, imajući u vidu da se nigdje ne navodi izvor ovako senzacionalističke informacije.

Apelujemo na lokalne medije koji su prenijeli i objavili ovaj tekst, da objave i ispravku ovog teksta i sami izvrše provjeru ovih činjenica. Podsjećamo da je zadatak novinarstva objektivno, tačno i profesionalno izvještavanje.

Ovaj tekst je naknadno izmijenjen nakon analize Raskrinkavanje.ba i nakon što je policija iz Prijedora demantovala pisanje njemačkog lista Bild. Utvrđeno je da nisu tačne informacije o ubijanju 45 konja u Prijedoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79