Njemački Der Tagesspiegel otkriva: Kartel Tito i Dino i navodne veze s Konakovićem

Njemački Der Tagesspiegel otkriva: Kartel Tito i Dino i navodne veze s Konakovićem


Njemački list Der Tagesspiegel je objavio članak u kojem se govori o djelovanju kartela “Tito i Dino” i spominju se navodne veze ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedina Konakovića, s ovom kriminalnom organizacijom.

Tekst nosi naslov “Kriminalni kartel htio se infiltrirati u državu: Bosanski ministar vanjskih poslova i narko boss.”

Prema pisanju Der Tagesspiegela, Elmedin Konaković je nedavno bio vidno uznemiren u atriju svog ministarstva, demantujući bilo kakvu povezanost s narkokartelima. Tom prilikom je podigao svoju zlatnosmeđu kravatu i izjavio: “Ne možeš ovo učiniti crnom kravatom!”, aludirajući na policijsku akciju “Crna kravata.”

Specijalne jedinice bosanskohercegovačke policije nedavno su uhapsile desetke osumnjičenih pod operativnim nazivom “Crna kravata”, za koje se tvrdi da pripadaju jednom od najvećih narkokartela na svijetu. Među uhapšenima je i Gordan Memija, bliski prijatelj ministra vanjskih poslova. Državno tužilaštvo tereti Memiju da je sa 320.000 eura kupio policijske uniforme za specijalnu jedinicu MUP-a, čime je oprao novac kartela.

Zločinačka organizacija koju vodi Edin Gačanin, poznat kao “Tito,” navodno je radila na preuzimanju države. Iako šef kartela nije uhvaćen, jer živi u Dubaiju, istražne agencije poput FBI-a, DEA-e i Europola godinama rade na razbijanju ovog kartela. Prema procjenama, Gačanin od trgovine kokainom zarađuje milijarde eura godišnje.

Kako bi oprao novac od droge, Tito je osnovao mrežu kompanija u koje je ulagao svoj crni novac. Direktore tih kompanija činili su njegovi prijatelji i poznanici, a trgovina voćem često je korištena kao paravan za krijumčarenje droge.

Nadalje, istražne agencije su provalile šifrirane komunikacije kartela putem Sky ECC usluge, čime su dobili uvid u planove Tita da preuzme bosansku državu. Novinar Avdo Avdić ističe da je Tito imao ambicije poput Pabla Escobara, želeći se baviti politikom i preuzeti vlast u zemlji.

U mobitelu Titovog tjelohranitelja pronađeni su podaci o pasošima Konakovića, njegove supruge i kćeri, što dodatno produbljuje sumnje o vezama s kartelom. Konaković je to negirao, ali politička korupcija u Bosni, kako tvrdi stručnjak za Balkan Bodo Weber, omogućava kriminalnim organizacijama da cvjetaju.

Nedavni skandal u kojem je turski biznismen Fatih Kola imenovan za počasnog konzula u Panami, a kasnije razotkriven kao perač novca za Tita, samo pokazuje koliko je korupcija duboko ukorijenjena u političkim strukturama BiH.

Ministar Konaković se trenutno javno bori za svoj ugled, ponovo demantujući sve optužbe, ovaj put noseći crvenu kravatu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija