Njemački list pisao o kriminalnom kartelu “Dino i Tito” i njihovim vezama sa Konakovićem

Njemački list Der Tagesspiegel je objavio tekst u kojem se opisuje djelovanje kartela Tito i Dino, te o navodnim poveznicama ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića sa ovom kriminalnom organizacijom.

Tekst pod naslovom “Kriminalni kartel htio se infiltrirati u državu: Bosanski ministar vanjskih poslova i narko boss” lista Der Tagesspiegel prenosimo u cjelosti.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prije nekoliko dana bio je vidno uznemiren u atriju svog ministarstva. Tvrdio je da nema veze s nikakvim narkokartelima.

Potom je demonstrativno podigao svoju zlatnosmeđu kravatu i povikao: “Ne možeš ovo učiniti crnom kravatom!” aludirajući na policijsku akciju “crna kravata”. Ministar Konaković je valjda htio poručiti da nema nikakve veze s uhapšenim kriminalcima.

Specijalne jedinice bosanskohercegovačke policije nedavno su u Sarajevu i drugim dijelovima zemlje uhitile desetke osumnjičenih pod operativnim nazivom “Crna kravata”. Priča se da pripadaju jednom od najvećih narkokartela na svijetu. Osim četvorice bosanskohercegovačkih policajaca i načelnika policije, uhapšen je i Gordan Memija – bliski prijatelj ministra vanjskih poslova.

Državno tužilaštvo tereti Memiju da je sa 320.000 eura kartela kupio policijske uniforme za specijalnu jedinicu MUP-a i na taj način oprao novac. No, ovo je vjerojatno samo vrh otkrivenog ledenog brijega.

FBI, DEA i Europol: Svi love Tita

Zločinačka organizacija koju je predvodio Edin Gačanin zvani “Tito” navodno je radila na preuzimanju države. Samog šefa kartela policija nije uhvatila jer je u Dubaiju, gdje je živio u 30 miliona eura vrijednom stanu u Burj Khalifi, najvišoj zgradi na svijetu.

Tvrdi se da “Tito” iz Bosne godišnje od prodaje kokaina zarađuje milijarde eura. Godinama su istražne agencije kao što su FBI, Američka agencija za suzbijanje droga (DEA) i europska policijska agencija Europol radile na razbijanju narko kartela. Prema procjenama stručnjaka, Tito od trgovine kokainom, između ostalog, zarađuje oko 50 milijardi eura godišnje.

Kako bi oprao zaradu od droge, osnovao je globalnu mrežu kompanija u koje je ulagao svoj crni novac. Za direktore tih kompanija postavio je nedužne prijatelje i poznanike koji su, na primjer, sasvim neupadljivo radili u izvozno-uvoznoj trgovini voćem. No, Tito je robu tajno koristio za šverc droge.

Često su se događale razvikane akcije, kao 2017. kada je jedan od Titovih ljudi u Peruu uhvaćen s 1,5 tona kokaina. Paketi su imali svoj pečat sa oznakom države BiH, što je kratica za Bosnu i Hercegovinu. Nadležna tijela u Nizozemskoj procjenjuju da se samo u krijumčarskoj mreži Edina Gačanina može pratiti više od 20 tona zaplijenjenih opijata diljem svijeta.

Europol je razotkrio sistem zločinačke organizacije tako što je, između ostalog, provalio u razgovore i SMS poruke kartela. Oni su šifrirani pomoću Sky ECC komunikacijske usluge.

Politička ambicija poput Pabla Escobara

Edin Gačanin – kako je mladić iz Boljakovog Potoka postao jedan od top 10 narko bosova u svijetu”

Sky prepiske nude uvid u velike Titove ambicije, koji dolazi iz siromašne četvrti Sarajeva. Očito je imao ideju o preuzimanju bosanske države iznutra.

“Tito sebe doživljava kao balkanskog Pabla Escobara koji bi se želio baviti politikom. Htio je svojim novcem kupiti stranku i doći u vlast”, kaže u razgovoru za Tagesspiegel istraživački novinar Avdo Avdić, koji više od pet godina objavljuje niz tekstova o kartelu.

Titov tjelohranitelj imao je podatke iz pasoša ministra vanjskih poslova

A čini se da je narkomilijarder prilično daleko stigao sa svojim političkim angažmanom. Sky prepiske pokazuju da je Tito već uspostavio bliske veze s raznim najvišim političarima iz stranke Narod i Pravda. Upravo sa strankom koju je svojevremeno osnovao sadašnji ministar vanjskih poslova Konaković s obećanjem borbe protiv korupcije u zemlji.

Osim toga, u oduzetom mobitelu Titovog tjelohranitelja Đenisa Kadrića pronađeni su podaci o pasoša Konakovića, njegove supruge i kćeri. Avdić sumnja da je ministar vanjskih poslova trebao posjetiti Tita u Dubaiju kako bi razgovarali o daljnjoj saradnji. Konaković to negira.

Neuspjeh države pomaže kriminalcima

“Politička korupcija u Bosni je sustavna”, kaže Bodo Weber, stručnjak za Balkan iz Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu, nevladine organizacije koja radi širom svijeta na jačanju demokratskih, liberalnih i ustavnih vrijednosti

“Nakon rata od 1992. do 1995. godine, Bosna je disfunkcionalna država u kojoj dominiraju etnonacionalističke elite. Oni ostaju na vlasti poticanjem sukoba. To je sustav u kojem organizovani kriminal cvjeta”, nastavio je Weber.

Novi skandal pokazuje koliko je korupcija duboka. Saznalo se da je Predsjedništvo BiH prije nekoliko mjeseci imenovalo turskog biznismena Fatiha Kola za počasnog konzula u Panami.

Ovo je bitno jer se za Kola kaže da je bio jedan od Titovih perača novca u Južnoj Americi. Nakon otkrića, odmah je izgubio položaj počasnog konzula – kako je uspio doći na tu poziciju još uvijek je misterij.

U svakom slučaju, ministar vanjskih poslova Konaković javno se bori za svoj ugled. Nedavno je gostovao u jednoj uglednoj televizijskoj emisiji i još jednom demantirao sve optužbe. Ovaj put je nosio crvenu kravatu. – prevodi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79