Njemački medij: Put Milorada Dodika ka diktaturi i brnjica za kritičare u Bosni i Hercegovini

Koliko daleko može ići Milorad Dodik? Die Tageszeitung navodi da ovo pitanje ne postavljaju samo novinari u Bosni i Hercegovini, nego i nevladine organizacije nakon što je predsjednik RS dobio podršku u kriminaliziranju klevete u tom bh. entitetu. No, sada postoji bojazan da ovaj korak nije samo protiv Dejtonskog sporazuma, već i otvaranje puta za diktaturu slično kao u Bjelorusiji.

Die Tageszeitung navodi da je termin “kleveta” u ovom entitetu parafraza za “kritiku postojećih uslova”, te citira organizaciju Transparency International koja je navela da se ovim najavljuje “nova faza otvorene represije”, i da se RS time svrstava “među najgore autoritarne režime u ovom dijelu svijeta”.

Zakon za neistomišljenike

Novinar Erih Ratfeldera (Erich Rathfelder) tvrdi da je zakon prvenstveno namijenjen za “novinare, medije, aktiviste, opozicione političare i svakoga ko kritikuje društvene prilike”. On upozorava da to nije samo slučaj u RS, nego bi pod ovaj zakon potpali i građani entiteta Federacije, pa čak i strani novinari ako rade na teritoriji RS.

– Novim zakonom Milorad Dodik, koji ima dobre odnose sa Rusijom, odgovara na sankcije koje su mu lično uvele SAD i Britanija. Sada će EU i prije svega visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit (Christian Schmidt) morati reagovati ne samo verbalno već i praktično – navodi Ratfelder.

Da li će biti snažnog odgovora

Pita on hoće li biti jasnog i snažnog odgovora Šmita, EU i SAD.

Navodi da u Sarajevu nema mnogo nade u to da bi Evropska Unija mogla da reaguje.

– Sa šefom vlade Viktorom Orbanom u Mađarskoj, desničarskom vladom u Italiji i desničarskim snagama koje stiču uticaj u Španiji, Skandinaviji i Njemačkoj, Dodik se sada može usuditi na takve korake – ističe on.

Ratfelder ističe da se u BiH sada također povećava broj trupa EUFOR-a.

– Međutim, u Sarajevu svi politički kampovi sumnjaju u političku volju Evrope da preduzme oštre mjere protiv Dodika. A SAD su se također pokazale kao neodlučne – ističe on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79