Nova afera potresa JU Dom zdravlja KS-a: Poniženi, povrijeđeni i oštećeni mladi doktori

Kada dođe vrijeme u kojem se na vrlo nizak, prizeman, oduran način ponižavaju doktori trebalo bi da se upale svi alarmi.

Godine učenja, pripremanja, odricanja, edukacija nisu dovoljni da se zaposli mladi doktor u KS-u. Ali je zato sasvim dovoljna diploma i bliskost sa nekim iz komisije, vlasti, menadžmenta. Da je tako, tvrdi nekoliko mladih doktora koji su aplicirali na javni poziv JU Dom zdravja KS-a početkom augusta piše Crna-Hronika

– Kako se odvija konkursna procedura u Domu zdravlja Sarajevo?! Na sve liči osim na ozbiljnu stvar koja se tiče prijema 27 doktora medicine u stalni radni odnos na neodređeno vrijeme. Zvuči kao nešto jako dobro, ali daleko je od toga. Prvi konkurs nakon pola godine i jedan od rijetkih na kojem se prima veći broj doktora medicine, inače su konkursi jako rijetka pojava, jednom do dva puta godišnje traži se 5-10 izvršioca dok građani Sarajeva nemaju apsolutno takoreći pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou upravo zbog nedostatka zaposlenih ljekara u porodičnoj medicini.

Taj konkurs se objavljuje krajem avgusta ove godine i poništava zbog nejasnih razloga koji se tiču navodno dokumentacije prijavljenih kanidata, kako bi bio ponovo objavljen i zatražena potpuno ista dokumentacija. Svega tri dana pred ispit izlazi samo raspored termina za polaganje pismenog dijela ispita bez prethodno objavljenih imena kandidata sa urednom dokumentacijom koji mogu pristupiti konkursnoj proceduri.

Na pismenom dijelu ispita kandidati su bili raspoređeni u tri grupe i niti jedna grupa nije legitimisana, te je ispitu mogao pristupiti bilo ko. Dakle, nikome nije uzeta lična karta na uvid pri predaji pismenog testa i potpisivanju što je suprotno propisanim pravilima. („Službeni glasnik BiH”, br. 27/08, 56/09, 54/10 i 70/12), i člana 11. stav (6) Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH”, br. 62/10, 30/14 i 38/17), Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine);

Član 27.(Pravila ponašanja kandidata koji učestvuju u postupku konkursa) (1) Kandidati su dužni na ispit doći na vrijeme, u zakazanom terminu. Na poziv sekretara komisije kandidati su dužni ući u prostoriju u kojoj se ispit održava i identificirati se dokumentom iz kojeg se jasno može utvrditi identitet kandidata. Spiskovi kandidata koji su trebali izaći na pismeni ispit i spiskovi rezultata istog se razlikuju po broju kandidata.

Uz to imena pojedinh kandidata potpuno izostaju na objavi rezultata pismenog dijela ispita da bi bila dodana na spiskove termina za polaganje usmenog dijela ispita bez prethodne ispravke rezultata i sl. Sve se može jasno provjeriti u obavijestima web stranice ustanove. Pitanja su se znatno razlikovala po težini obuhvaćenog gradiva između pojedinih grupa i time kandidatima nije pružena jednaka šansa. Bitno je istaći i da se svakim konkursom dodaje znatan broj novih pitanja tj.gradiva iz različitih specijalističkih oblasti medicine koje se stavlja na provjeru za doktore opće prakse u porodičnoj medicini i da nema kontrole zadanog gadiva koje prevazilazi domen iste. Interesantno je i napomenuti da bez obzira na tu otežavajuću okolnost sve veći broj kandidata ostvaruje maksimalan broj bodova na pismenom ispitu.

Bez obzira na prijave inspekciji i uredu za korupciju svih uočenih nepravilnosti prilikom sprovođenja konkursne procedure za prijem doktora medicine na neodređeno vrijeme u JU DZ KS ona se uredno nastavlja, rekli su nam mladi doktori i napomenuli da su sve prijavili i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove koja nije poduzela ništa ili je nešto odradila pa je zaustavljeno.

– Ovo je postalo smiješno. Ne trebaju ni praviti konkurse, nego kao na pijaci koliko šta košta pa javno nek objave, zaključili su mladi doktori.

Portal Crna Hronika je zatražio odgovore na pitanja u vezi ovih prijava u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a i JU Dom zdravlja KS-a. Jedino su nam odgovorili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

– U inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite Kantonalne uprave za insekcijske poslove KS, trenutno je u postupku šest prijava koje se odnose na konkursnu proceduru u JU Dom zdravlja KS. Iste su dodijeljene na postupanje kantonalnom inspektoru rada, koji će se tek po izvršenim nadzorima i utvrđenom činjeničnom stanju moći očitovati o eventualnim nepravilnostima, odnosno poduzetim upravnim ili represivnim mjerama, odgovorila je za Crnu Hroniku Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje KUIP-a.

Ne treba zaboraviti da ovo nije prva “afera” koja potresa JU DZ KS-a u posljednje dvije godine. U toku je istraga protiv uposlenika ove ustanove koji se sumnjiče da su za 200 do 300 eura posredstvom službene osobe u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo osiguravali izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo. A u toku je i postupak povjere navoda da su pojedinci ili pojedinac u Domu zdravlja zloupotrebljavali podatke pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79