Čuje li ikoga ministrica Hota-Muminović? U KS-u škola u prirodi i dalje obustavljena

Čuje li ikoga ministrica Hota-Muminović? U KS-u škola u prirodi i dalje obustavljena


Roditelji učenika četvrtih razreda ogorčeni su odnosom Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a prema školi u prirodi koja je obavezna po planu i programu.

Naime, plan i program za učenike četvrtih razreda predviđa ovaj vid nastave i to se mora realizovati. Nažalost, od kako je iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a školama poslalo dopis o obustavljanju odvijanja ovog vida nastave nikakav dodatni dopis, razlozi, termin nastavka i sl škole nisu dobile iako su sredinom oktobra najavili da će se posvetiti rješavanju ovog problema.

– Od 15. oktobra do danas vrijeme je bilo idealno za odvijanje nastave na otvorenom, u prirodi, na planini. S obzirom da škola u prirodi traje dva, odnosno tri dana, zamislite koliko je smjena propustilo boravak i učenje u prirodi i s razlogom smo zabrinuti da naša djeca neće stići otići do kraja školske godine.

Niko nam ne daje informacije. U školama ne znaju ništa, u Ministarstvu se niko ne javlja, a vrijeme prolazi, rekla nam je majka učenika jedne sarajevske škole.

I iz Vijeća roditelja KS-a negoduju zbog ovoga, ali čini se da do ministrice Naide Hota Muminović ne dopiru glasovi djece, roditelja, nastavnika.

– Dana 12. 10. smo obaviješteni od strane resornog Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a da se realizacija Škole u prirodi obustavlja do daljnjeg te da će Ministarstvo kada se steknu uslovi blagovremeno obavijestiti o nastavku realizacije ovog projekta. Također, Ministarstvo je naglasilo da će o razlozima odgađanja realizacije Škole u prirodi obavijestiti škole, roditelje i ostalu javnost u periodu koji slijedi.

Kako je prošlo više od 10 dana, a daod resora nismo dobili nikakve informacije, 23. 10. predsjednica Vijeća roditelja KS-a uputila je upit prema nadležnom Ministarstvu u vezi istoga, no i dalje nemamo informacije, te imamo potrebu oglasiti se po ovom pitanju i zahtijevati hitno očitovanje svih nadležnih u okviru provođenja škole u prirodi, te iznalaženja hitnog rješenja da se ista nastavi za učenike četvrtih razreda po rasporedu koji je dostavljen početkom školske godine.

Posebno ističemo da nam je kao roditeljima žao da učenici nisu dijelom provedbe škole u prirodi za vrijeme ovih pogodnih vremenskih prilika, te smatramo da je hitnost u nastavku provođenja škole u prirodi neophodna.

Nezvanično, raspolažemo informacijom da objekat koji se nalazi u Šabićima na Bjelašnici i u kojem se do sada realizovala škola u prirodi za sarajevske osnovce nema upotrebnu dozvolu, te uredne papire koji su garant da isti nudi sve neophodne uslove za organizaciju ovako ozbiljnog projekta, ali i da isti ispunjava uslove koji garantuju sigurnost đaka. Shodno svemu navedenom postavlja se pitanje da li će za to neko snositi bilo koju vrstu sankcija ili biti barem pozvan na odgovornost za dovođenje djece prethodnih generacija u opasnost kao i koje su to osobe koje i sada ne odgovaraju zahtjevu da se može dalje nastaviti šola u prirodi za naše osnovce. U skladu sa svim navedenim tražimo da se uključi i Vlada KS-a i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a kao i nadležna Općina na čijem terenu se objekat nalazi kako bi se odmah pristupilo daljem odlasku djece u školu u prirodi, jer nama je svaki drugi izgovor nebitan u odnosu na adekvatno obrazovanje naše djece,piše u saopćenju Vijeća roditelja KS-a koje potpisuje predsjednica Merima Bečarević.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija