Nova dostupnost vakcine protiv HPV-a za učenice osmog razreda u Kantonu Sarajevo

Nova dostupnost vakcine protiv HPV-a za učenice osmog razreda u Kantonu Sarajevo


Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo obavještava da su od početka septembra dostupne nove količine vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) za vakcinaciju djevojčica u osmom razredu, u skladu s Programom imunizacije protiv HPV infekcije u 2023/2024. godini, koji je izdao Federalno ministarstvo zdravstva.

Vakcine će biti dostupne tokom školske godine prilikom sistematskih pregleda djevojčica osmog razreda u školskim dispanzerima pri Domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Također, vakcinacija će biti moguća i na zahtjev roditelja van termina organiziranih sistematskih pregleda.

Prvobitno je nabavljeno dovoljno vakcina za oko 30 posto djevojčica šestih razreda u Kantonu Sarajevo. U drugoj fazi nabavke, vakcinacija je proširena na djevojčice i djevojke do 26 godina, te su uključeni i dječaci u osmom razredu.

U saradnji s JU Dom zdravlja KS i Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, organizirani su Dani otvorenih vrata HPV vakcinacije. Tokom dvodnevne akcije, studentice i ostale zainteresirane osobe su vakcinisane na dva organizirana vakcinalna punkta.

Trenutno su dostupne količine devetovalentne vakcine protiv HPV-a “Gardasil 9” za učenice osmih razreda u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva poziva sve roditelje da vakcinišu svoju djecu protiv HPV infekcije. Vakcina pomaže u prevenciji raka grlića materice i primjenjuje se u dvije doze u razmaku od šest mjeseci.

Za dodatne informacije i organizaciju vakcinacije, roditelji se mogu obratiti lokalnim zdravstvenim ustanovama ili posjetiti službenu stranicu Vlade KS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija