Nova godina, isti problemi: U Sarajevu zrak nezdrav!

Iako je u Kantonu Sarajevo jučer ukinuta epizoda “Pripravnost” zbog poboljšanja kvalitete zraka, večerašnja mjerenja ponovo prikazuju nezdrav zrak i visoku koncentraciju PM2.5 štetnih čestica u glavnom gradu BiH.

Prema mjerenju Eko koalicije, indeks kvalitete zraka u Sarajevu večeras iznosi 198, dok je koncentracija PM2.5 čestičnih tvari 153, odnosno daleko iznad granične vrijednosti od 50 µg/m3.

Ovako nezdrav zrak može izazvati pojačane simptome i intenzitet bolesti kod osoba sa srčanim i plućnim oboljenjima.

“Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali”, upozoravaju iz Eko koalicije.

Mjerači Ambasade SAD-a u Sarajevu također prikazuju nezdrav, gotovo vrlo nezdrav zrak u glavnom gradu BiH.

Najveća koncentracija štetnih čestica bilježi se na Marijin Dvoru, a potom na Otoci, ali i u centru grada. Nezdrav zrak večeras je zabilježen i u Ilijašu, Visokom, Zenici, Tuzli, Lukavcu, Živinicama i Prijedoru.

Iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo jučer su saopćili da postoje uvjeti za pojavu slabe temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima, a koja će uzrokovati povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku uglavnom tokom noći, ali ne u obimu koji zahtijeva primjenu posebnih mjera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79