Foto: Crna-Hronika
Nova hapšenja zbog kriminalne grupe zamjenika direktora SIPA-e

Nova hapšenja zbog kriminalne grupe zamjenika direktora SIPA-e


Početkom jula ove godine sa realizacijom je počela operativna akcija kodnog naziva “Kings” u kojoj je prvoosumnjičeni Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je nedostupan bh. pravosuđu. Početkom ovog mjeseca, provedena su nova hapšenja.

Postupajući pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbama Suda BiH, policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u nastavku operativne akcije “Kings” (predmet Zoran Galić i dr.) ranije ove sedmice lišili su slobode tri osobe na području grada Banje Luke, a tom prilikom su realizovani pretresi na više lokacija na području Banje Luke i Srpca.

Zoran Galić kao direktor Granične policije BiH od švercera cigareta dobio vozilo?!

Osumnjičene osobe su pod istragom zbog organizovanog krijumčarenja velikih količina cigareta iz Crne Gore u BiH i sumnjiče se da su počinila krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom nedozovoljen promet akciznih proizvoda.

Prema nezvaničnih saznanjima, slobode su lišeni Slobodan Kočić, Veselko Ducanović i Stevo Šaula zbog sumnje da su, kao dio kriminalne grupe, prodavali veće količine cigarete, koje su u BiH prošvercovane sa teritorije Crne Gore.

Podsjetit ćemo da je realizacija akcije “Kings” počela devetog jula kada su lišeni su slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago. Samo dan ranije, prvoosumnjičeni Galić je otputovao iz BiH u Hrvatsku jer je imao saznanja da će se naći na meti policijskih organa. On se u Hrvatskoj nalazi i dalje, a prema posljednjim saznanjima Klix.ba, on neće biti izručen Bosni i Hercegovini nakon odluke Županijskog suda u Splitu da mu ne odredi istražni zatvor.

Zamjenik direktora SIPA-e osumnjičen za više krivičnih djela: Pobjegao kao i ubica navijača FK Sarajeva

Nekoliko dana kasnije, odnosno 15. jula, službenici Granične policije Bosne i Hercegovine uhapsili su na graničnom prijelazu Klobuk Sinišu Crnogorca Prema nezvaničnim saznanjima, uhapšeni Crnogorac po zanimanju je vozač autobusa te je bio poveznica između korumpiranih graničara i švercera cigareta. Navodno je odavao informacije o rasporedu smjena i osoblja na granici.

Također, Crnogorac se povezuje s osumnjičenim za šverc cigareta Borisom Iveljom, koji je zajedno s Ivicom Blagom Zoranu Galiću navodno poklonio automobil Passat.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić pao zbog SKY aplikacije

Vezano za posljednje aktivnosti akcije “Kings” kada su uhapšeni Kočić i Ducanović, oni su također hapšeni 2021. godine u okviru akcije “Trokadero” i tom prilikom je oduzeto 160.000 pakovanja cigareta bez akciznih markica.

Dva člana Neovisnog odbora PSBiH se iznenada razboljela i neće glasati o smjeni Galića



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija