Nova pravila za ulazak u Hrvatsku: Rampa za jednodnevne turiste

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske. Odluka se primjenjuje do 30. juna 2021. godine.

Ta izmjena se odnosi na to da svi putnici koji su u tranzitu, uključujući i osoblje u saobraćajnom sektoru, ukoliko ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u ovu državu, automatizmom idu u samoizolaciju.

Isto vrijedi i za države članice EU, kao i za članove njihove porodice koji putuju u Republiku Hrvatsku iz “trećih zemalja”, odnosno onih koje nisu članice EU/EGP.

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Za putnike koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja članica EU/EGP, odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućava se ulazak pod jednakim uslovima kao i prije koronavirusa ako ne pokazuju znakove ili simptome zaraze.

To znači da mogu ući u Hrvatsku bez pokazivanja negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji niti im se određuje mjera samoizolacije. “Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog”, navedeno je na službenoj internet-stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Isto vrijedi i za putnike iz tzv. trećih zemalja koje nisu članica EU, osim uz određene iznimke:

– zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i službenici u skrbi za starije osobe;

– pogranični radnici;

– osoblje u saobraćajnom sektoru;

– diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

– putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;

– osobe koje putuju radi školovanja;

– osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje ima drugi ekonomski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Izmjena se odnosi i na bh. državljane

Ova izmjena se, između ostalog, odnosi i na bh. građane koji posjeduju hrvatsko državljanstvo. Mogu u Hrvatsku ući na 12 sati pod navedenim uslovima.

Detaljnije informacije saznajte na zvaničnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79