Nova Sladićeva prognoza vremena će najviše zanimati one koje idu na godišnji odmor

Nova Sladićeva prognoza vremena će najviše zanimati one koje idu na godišnji odmor


Bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je vremensku prognozu za naredni period.

“U sedmici ispred nas (pogotovo od srijede, 10.07) očekujemo izuzetno visoke temperature zraka, kao i pojavu toplih noći. Nedostatak svježine bit će prisutan i danju i noću pa će se ponovo teže spavati.

S obzirom na to da najmanje pet dana zaredom srednja dnevna temperatura zraka odstupa za više od 5 °C, ispunjeni su uslovi za drugi toplotni val ovog ljeta.

Vrijednosti dnevnih temperatura zraka su uglavnom u rasponu od 35 do 41 °C, dakle slično kao i u proteklih 5 do 10 godina.

Period će pratiti i sparina. S obzirom na to da Srebrenica pada u ovaj period, nije zgoreg razmotriti više stanica za vodu te obezbjediti Majkama i posjetiocima skloništa od direktnog jakog sunca u najtoplijem dijelu dana s obzirom na to da će nadležna tijela i hidrometeorološki zavodi sigurno izdati niz smjernica vezanih za ovaj toplotni val u narednim danima.

Manji pad temperature zraka je moguć oko polovine jula. Jače zahlađenje sada nije izgledno u doglednom periodu.

Ko planira godišnji odmor, odlazak na more je i više nego povoljan, naročito ako gledate izbjeći kišu, a temperature mora će uskoro biti u rangu onih koja su tipična za jugoistočnu Aziju (većinom od 26 do 28 °C).”, rekao je Sladić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija