Novalić se oglasio: Borba se nastavlja, moj tim je podnio apelaciju Ustavnom sudu

Bivši federalni premijer Fadil Novalić, koji trenutno izdržava kaznu zatvora u vezi s predmetom “Respiratori”, objavio je na svom zvaničnom Facebook profilu da je njegov advokatski tim uložio žalbu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

“Dragi prijatelji, moj advokatski tim je uputio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Borba se nastavlja.”, napisao je Novalić.

Novalić je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,4 miliona eura, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa u aprilu 2020. godine.

Uz Novalića, u istom predmetu osuđeni su i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite Federacije BiH, te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”. Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, koje su bile odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine. Prvostepeno su osuđeni u aprilu 2023. godine, a drugostepena presuda potvrđena je krajem januara 2024. godine.

Konačnom presudom 27. januara 2024. godine, Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet godina zatvora. Četvrtooptužena Jelka Milićević, bivša ministrica finansija Federacije BiH, oslobođena je od optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalićev potez ulaganja žalbe Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine označava nastavak borbe u pravnoj sferi u cilju preispitivanja pravosudne odluke u ovom medijski istaknutom slučaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79