Novalić u Goraždu obišao novoosnovanu firmu u kojoj će do jeseni biti zaposleno 150 osoba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno s federalnim ministrima energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem te prometa i komunikacija Denisom Lasićem danas boravi u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde.

Delegacija Vlade FBiH najprije se sastala s premijerkom Aidom Obućom i ministrima Vlade u Goraždu. Tokom susreta je razgovarano o provođenju privrednih aktivnosti, infrastrukturnim projektima i mogućnostima novih investicija u ovom kantonu, u kojima učestvuje Vlada Federacije BiH.

“Današnja posjeta je veoma značajna za BPK Goražde, jer je ovo još jedan primjer koliko Vlada FBiH ima senzibiliteta za naš kanton. Razgovarali smo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja je zadovoljavajuća. Izvijestili smo premijera i resorne ministre o aktivnostima koje se vode na području našeg kantona, o projektu izgradnje tunela Hranjen koji ćemo danas obići sa sjevernog portala, podršci privrednim subjektima koja je bila značajna i nadam se da će taj trend biti nastavljen”, izjavila je premijerka Aida Obuća.

Posjeta delegacija Vlade FBiH slična je jučerašnjoj posjeti Žepču i Tešnju.

“Tu smo da vidimo utjecaj naših mjera na terenu, posebno u sredinama koje nazivamo industrijskim. Prva četiri mjeseca imamo izrazite znake privrednog oporavka, izvoz nam je skočio iznad 17 posto, isto tako industrijska proizvodnja, pokrivenost uvoza izvozom nikada nije bila takva, imamo dobar povratak uposlenih na radna mjesta, koji su bili otpušteni. Neke smo mjere kreirali i emitovali smo puno novca, želimo da vidimo kako se to odvija na terenu. Sve kad se sabere, prilično visokih 16-17 miliona maraka uloženo je u Goražde, zauzvrat nam BPK Goražde vraća jer ima najbrži ekonomski oporavak od Covida, 86,5 posto svih otpuštenih je vraćeno na posao. Zadovoljni smo jer dolaze nove kompanije i spremni smo i otvoreni za daljnje podupiranje”, izjavio je Novalić tokom posjete Goraždu.

Delegacije su potom obišle UNIS Ginex d.d. i novoosnovanu kompaniju TVC d.o.o. u Goraždu, koja će u naredne dvije godine zaposliti između 150 i 400 radnika.

“Njemačka kompanija TVC u Goraždu je već pokrenula proizvodnju dijelova funkcionalnog namještaja i zaposleno je 25 radnika, koji su prošli proces obuke. Trenutno smo bazirani na izgradnju objekta u industrijskoj zoni u Vitkovićima površine 7.000 kvadratnih metara i 12.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora. Planirano je da radovi počnu najdalje za 20 dana kada očekujemo okončanje procedure pribavljanja neophodne dokumentacije. Puni kapacitet proizvodnje medicinskih kreveta i medicinske opreme (pomagala) počinjemo u oktobru, uposlit ćemo 150 osoba, u prvoj fazi.

U Goraždu će se realizovati plan širenja proizvodnih kapaciteta, što će usloviti zapošljavanje većeg broja radnika, u drugoj fazi. Riječ je o velikoj investiciji od 45 miliona KM, a firma TVC je dio svjetske grupacije u proizvodnji metalnih dijelova medicinskih kreveta i pomagala. U realizaciji ovih planova imamo značajnu podršku Vlade BPK Goražde, odnosno premijerke Aide Obuće, koja je zajedno sa svojim timom, od samog početka uključena u ove aktivnosti. Raduje nas sto je ovaj projekt prepoznala i Vlada FBiH i što su danas posjetili firmu i obišli lokaciju na kojoj će se graditi proizvodna hala”, izjavio je Adnan Tabakovic direktor TVC-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79