Novalić: Zatekli smo deficite, ali smo razvijali FBiH i ubrizgavali sredstva u ceste

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić danas je boravio u posjeti Tešnju gdje se sastao s načelnikom i privrednicima iz Mesne industrije Madi i Mann+Hummela s kojima je razgovarao o načinu pružanja veće podrške.

Novalić je današnju posjeti nakon Žepča gdje se sastao s načelnikom Matom Zovkom nastavio u Tešnju gdje ga je prvo načelnik Suad Huskić upoznao o doprinosima Tešnja u razvoju Federacije BiH te neravnomjernoj raspodjeli PDV sredstava.

“Ohrabrujuća je činjenica da smo u prva četiri mjeseca bolje poslovali nego prethodnih godina i to za 11 posto. Razgovarali smo o novim projektima kao i Koridoru 5C. Obrazložili smo argumente o raspodjeli prihoda i naše je uvjerenje da to nije pravedno ni za Tešanj ni lokalne zajednice. Mi smo s uplatom doprinosa šesta općina u FBiH ove godine, a na povratu javnih prihoda smo 60. od 70-ak općina”, kazao je Huskić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Nakon sastanka u Općini Tešanj Novalića su ugostili direktori mesnih kompanija Madi Edin Jabandžić i Euromeat Maid Jabandžić, a u pogonima se razgovaralo o pomoći privrednom sektoru.

“Došli su da vide kako se borimo sa svakodnevnicom kao najveća mesna industrija u BiH i ohrabruje me što Vlada FBiH planira veći razvoj poljoprivrede. Velika su tu i kapitalna ulaganja, ali poljoprivreda je najzdraviji stub države i njega trehamo njegovati i preko njega graditi državu. Moramo nastaviti raditi i moraju biti naš support”, kazao je Edin Jabandžić te dodao da Vlada FBiH ima dvije godine da smanji doprinose i direktno pomogne poslodavcima.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Novalić je danas posjetio pogone Madija, a kazao je da su htjeli vidjeti kako funkcionišu stvari u najrazvijenijoj općini u FBiH.

“Došli smo da nam kažu šta im nedostaje u mozaiku vertikalne integracije. Vidjeli smo i da je od 2000. godine do danas, Madi postao najjača industrija na Balkanu. U tom pogledu su carovale Srbija i Hrvatska. Interesirali smo se za probleme oko netransparentnog uvoza i povećavati ćemo investicije u poljoprivrednoj grani”, kazao je Novalić.

Dodao je kako su povećali izdvajanje budžeta i to je značajan rast u kojem se krećemo.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Što se tiče rasterećenja privrede i privrednika, zakon je rađen 2015. godine, a tri godine poslije je poslan prilagođen na Parlament gdje nije našao većinu. To smo imali i u septembru prošle godine, a ponovo ćemo ga dati na usvajanje na ljeto ove godine. Zatekli smo deficite, razvijali smo FBiH, a višak ubrizgali u ceste. Ovaj kanton je prošle godine dobio 60.2 miliona, a 540 miliona KM grantova za ekonomiju, zdravstvo i socijalni sektor je svakako rasterećenje za privredu u vrijeme pandemije”, zaključio je Novalić.

Posjetu Tešnju Novalić je završio posjetom pogonima Mann+Hummela koji je prošle godine uposlio najviše radnika, ali i primio najveću ekonomsku injekciju od Vlade FBiH u vrijeme pandemije piše Klix


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79