Nove američke sankcije prijete radnim mjestima u BiH: Stotine radnika u neizvjesnosti

Nove američke sankcije prijete radnim mjestima u BiH: Stotine radnika u neizvjesnosti


Dodavanje firmi “Prointer ITSS”, “Infinity International grupa”, “K-2 Audio Company”, “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televizije “Una World” na OFAC-ovu listu sankcionisanih pravnih lica od strane SAD-a moglo bi imati ozbiljne posljedice za stotine radnika u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se gašenje svih bankovnih računa ovih firmi, što dovodi u pitanje isplatu plata za više stotina zaposlenih.

Prema zvaničnim podacima, “Kaldera Company” zapošljava 183 radnika, dok “Prointer ITSS” ima 178 zaposlenih u Banjaluci i Sarajevu. “K-2 Audio Company”, koja je preuzela radnike Alternativne televizije, ima 131 zaposlenog. Televizija “Una World”, koja je otvorena uz velike kontraverze, zapošljava 65 radnika.

“Infinity grupa”, koja posluje i u Crnoj Gori i Makedoniji, također se našla na listi, dok firma “EP mobile” iz Banjaluke, koja se bavi nabavkom punjača za električna vozila, nema radnike, ali je uključena u sankcije.

“Infinity grupa” je u svom saopštenju istakla da je sankcijama ugroženo 800 radnih mjesta u njihovoj grupaciji. Sankcionisane kompanije mogu očekivati gašenje računa, kao što se već dogodilo najvišim funkcionerima Republike Srpske.

Sjedinjene Američke Države su već 2017. godine dodale Milorada Dodika na listu sankcija, a lista je proširena 2022. godine na Alternativnu televiziju iz Banjaluke. Prošle godine, sankcije su proširene na ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića, člana izvršnog odbora SNSD-a Savu Cvijetinovića i šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duška Perovića.

U martu ove godine sankcionisani su Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske, Branislava Okuka, savjetnik predsjednika RS i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS. Na crnoj listi su i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, Dodikovi kćerka i sin, Gorica i Igor Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i ministar pravde Miloš Bukejlović.

Nakon posjete Ane Moris, vršioca dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD, u martu ove godine, banke su zatvorile račune sankcionisanim osobama. Zbog toga je Narodna skupština RS promijenila Zakon o radu kako bi omogućila isplatu plata na ruke ovim osobama.

Ove nove sankcije SAD-a dodatno komplikuju situaciju i ugrožavaju stotine radnih mjesta, ostavljajući radnike u neizvjesnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija