Novi poslovi u namjenskoj industriji: Stotine novih radnih mjesta, traže se stručnjaci

Novi poslovi u namjenskoj industriji: Stotine novih radnih mjesta, traže se stručnjaci


Od početka godine, namjenska industrija u Bosni i Hercegovini bilježi rast i otvara nova radna mjesta u različitim javnim kompanijama.

Značajno povećanje obima proizvodnje, novi ugovori i klijenti u kompaniji BNT TMiH Novi Travnik omogućit će zapošljavanje 75 novih radnika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dalo je saglasnost za ova zapošljavanja kako bi kompanija mogla dodatno proširiti svoje proizvodne kapacitete. Tražena zanimanja uključuju elektroničare, metalostrugače, metaloglodače, galvanizere, zavarivače, bravare i kranovođe.

“Svjedoci smo transformacije u BNT TMiH. Nova uprava je, uz pomoć Vlade FBiH, u kratkom roku napravila sjajan posao. Ovaj primjer je dokaz da sinergija Vlade i javnih kompanija može biti garant uspjeha,” izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Namjenska industrija Federacije BiH pokazuje svoj razvojni potencijal i kroz druge kompanije. Binas d.d. Bugojno zapošljava 35 novih radnika, uz 92 radnika koji su već zaposleni početkom godine. Slični procesi su u toku i u drugim kompanijama, poput “Unis Ginex” d.d. Goražde, gdje je već uposleno 99 od planiranih 133 radnika.

Uspješno upravljanje javnim kompanijama uz podršku federalnog ministarstva omogućilo je otvaranje više od dvjesto novih radnih mjesta od početka godine.

“Nekome će možda nekoliko stotina novih radnih mjesta biti nedovoljno, ali za nas je to više nego dovoljno za početak. To su stotine porodica koje će imati siguran prihod, moći školovati svoju djecu i osigurati egzistenciju. Vlada Federacije pokazuje da nam je stalo do građana i ulažemo velike napore da osiguramo bolje uslove za poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta, ne samo u javnim, već i u privatnim kompanijama,” zaključio je ministar Lakić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija