Preporuka Vlade FBiH: Obustaviti rad na otvorenom zbog visokih temperatura

Preporuka Vlade FBiH: Obustaviti rad na otvorenom zbog visokih temperatura


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima u cilju zaštite zdravlja radnika od štetnih posljedica visokih temperatura.

U skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu, preporučuje se obustava rada na otvorenom u periodu od 12:00 do 17:00 sati.

Ministarstvo sugeriše da, ukoliko je moguće, poslovi na otvorenom budu prekinuti u najtoplijem dijelu dana te da se nastave poslije 17:00 sati. Ako to nije izvodivo, radnici bi trebali započeti rad od šest sati ujutro kako bi se izbjegle najviše temperature.

Posebno se preporučuje omogućavanje godišnjeg odmora radnicima s hroničnim oboljenjima i korištenje odsustva prema zakonu, kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu tokom perioda visokih temperatura.

Ministarstvo također savjetuje poslodavcima da prilagode organizaciju radnog vremena trenutnim vremenskim uslovima. Osim toga, radnicima bi trebalo omogućiti adekvatno odijevanje u skladu s visokim temperaturama, uključujući u ustanovama, preduzećima, organima vlasti i na službenim događajima.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve poslodavce da se pridržavaju ovih preporuka kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika tokom vrućih dana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija