Nove mjere: Radnicima omogućeno da dođu u Njemačku bez potrebe da pokažu diplome

Nove mjere: Radnicima omogućeno da dođu u Njemačku bez potrebe da pokažu diplome


Od juna 2024. godine, Njemačka je udvostručila kvotu radnika u okviru Pravila za zapadni Balkan, povećavši je sa 25.000 na 50.000 radnika godišnje.

Ova odluka omogućava radnicima da dođu u Njemačku bez potrebe za pokazivanjem diploma, ali moraju imati ugovor o radu s njemačkim poslodavcem. Ovo je posebno značajno za niskokvalifikovane radnike u industrijama poput građevine, ugostiteljstva i sortiranja pošiljki, koje su pogođene nestašicom radne snage.

Ova mjera može imati negativan uticaj na privrede zemalja zapadnog Balkana zbog mogućeg povećanja iseljavanja radne snage. Procjenjuje se da bi region mogao napustiti do 200.000 radnika u naredne četiri godine.

Da bi se smanjio ovaj negativni uticaj, potrebno je sprovesti reforme i koristiti sredstva iz Plana za rast za zapadni Balkan kako bi se privukli strani investitori i zadržala radna snaga.

Pored ovih promjena, Njemačka je olakšala dolazak kvalifikovane radne snage kroz “Kartu šanse”, koja omogućava radnicima da traže posao u Njemačkoj do godinu dana. Za dobijanje “Karte šanse” potrebni su poznavanje njemačkog jezika i odgovarajuće obrazovne kvalifikacije.

Ministarka unutrašnjih poslova Njemačke, Nensi Fezer, istakla je da su ove mjere usvojene kako bi se ublažila kriza izazvana nedostatkom radne snage. Proces apliciranja za vizu uključuje odobrenje Federalnog zavoda za zapošljavanje, što eliminiše lutrijski proces i omogućava brže dobivanje termina za izdavanje vize.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija