Nove prevare i cyber kriminal: Pazite se online narudžbi i plaćanja

Nove prevare u online trgovini ponukale su istarsku policiju da upozori građane na oprez prilikom internetskih transakcija te ih pozove na zaštitu svojih financijskih podataka.

Dvije žene s područja Umaga i Poreča postale su žrtve prevare, izgubivši više stotina eura prilikom kupovine preko interneta.

Istarska policija upozorava građane da ne otkrivaju brojeve bankovnih kartica niti CVV brojeve nepoznatim osobama.

Prva prijava dolazi od 48-godišnjakinje iz Umaga, koja je na internetskom oglasniku prodavala cipele. Nakon kontakta s nepoznatom osobom putem društvene aplikacije, poslana joj je poveznica kao “dokaz plaćanja”.

Međutim, klikom na poveznicu i unosom bankovnih podataka, postala je žrtva prevare, oštetivši se za više stotina eura.

U drugom slučaju, 27-godišnjakinja iz Poreča je naručila proizvode putem internetske stranice, ali je naknadno bila preusmjerena na lažnu stranicu dostavne službe i potaknuta da dodatno uplati novčani iznos radi navodne dostave.

Unosom podataka s kartice, postala je žrtva prevare, izgubivši novac s računa.

U slučaju sumnje ili zloupotrebe bankovnih kartica, građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu te prijaviti slučaj policiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79