Nove prevare u Puli: Osobe se lažno predstavljale kao gluhonijeme kako bi iznudile novac od građana

Policija u Puli je jučer u trgovačkom centru zatekla dvije rumunjske državljanke, starosti 20 i 24 godine, kako pokušavaju izvršiti prijevaru koristeći lažno predstavljanje kao gluhonijeme osobe. One su se, koristeći natpis u kojem su lažno prikazivale svoje zdravstveno stanje, obratile građanima za novčanu pomoć.

Policija je odmah reagirala i uhapsila osumnjičene žene te ih dovela u policijske prostorije. Protiv njih je pokrenut prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ovo je još jedan slučaj u nizu gdje počinitelji pokušavaju izvršiti prijevaru manipulirajući empatijom i dobrim namjerama građana.

Policija ponovno apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Prije nego što nekome daju novac ili lične podatke, građani bi trebali provjeriti identitet i vjerodostojnost osobe koja ih traži.

Prevaranti često lažno predstavljajući se kao osobe sa posebnim potrebama ili kao službene osobe humanitarnih organizacija, koristeći laži i manipulaciju, pokušavaju uvjeriti građane da im pruže novčanu pomoć. Međutim, važno je biti svjestan da neke osobe nisu dobronamjerne te da, osim gubitka novca, nezaštićeni osobni podaci mogu biti iskorišteni za počinjenje različitih kaznenih djela, uzrokujući žrtvama dodatne probleme.

Stoga, policija poziva građane da budu sumnjičavi i da se dobro informišu prije nego što odgovore na zahtjeve za slične oblike pomoći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79