Novi detalji slučaja: Mlijeko dospjelo u bebina pluća i izazvalo infekciju

Užasna tragedija pogodila je porodicu u Nišu. Samo pet dana nakon rođenja, dijete je preminulo od teške infekcije pluća, a majka, Marija, ostaje u šoku i nevjerici.

Trudnoća je protekla uredno, porođaj je bio bez komplikacija, a beba je rođena zdrava. Međutim, nakon 18 sati, dijete je počelo pokazivati simptome žutice, pa je upućeno na fototerapiju.

Nakon 12 sati na terapiji, dijete se, prema riječima majke, zagrcnulo i pomodrilo prilikom dohrane.

Uprkos tome, ljekari su pokušali umiriti roditelje, tvrdeći da je riječ o normalnoj situaciji.

Kasnije je beba prebačena na Dječiju kliniku, gdje je, nakon 24 sata, preminula od vrlo jake infekcije.

– To mi je saopšteno ujutru u 11, vjerovatno su je prije toga hranili, a uveče je već dobila temperaturu, tad su je već poslali na Dječiju kliniku, a poslije 24 sata beba je preminula. Prestala je da reaguje na terapiju jer je infekcija bila vrlo jaka. Poslata je tamo sa pričom da će sve biti u redu, da tamo imaju mnogo bolje terapije i da će je zadržati tri dana. Ništa mi nije rečeno što bi me uplašilo ili da bih pomislila da će se ovakva tragedija desiti – navodi Marija za Telegraf.rs.

Prema majčinim riječima, mlijeko je dospjelo u bebina pluća tokom dohrane, izazivajući tešku infekciju koja je dovela do smrti.

– Navodno, postojalo je mlijeko u plućima bebe, jer je prilikom dohrane strani sadržaj završio u plućima. Kada se zagrcnula oni su pokušali da izvade to mlijeko, ali da li joj se to mlijeko spustilo u pluća ili šta, ja ne znam. Oni su je hranili na sondu iako je kod mene sisala i znala da guta. Ne znam zašto je hranjena na sondu ako je već gutala kod mene. Rečeno mi je da se prilikom dohrane zagrcnula i pomodrila. Onda su je smirivali, ali to nije uspjelo. Moje mišljenje je da je možda trebalo da je odmah pošalju na Dječiju kliniku, poslali su je tek kad je dobila temperaturu – priča Marija.

Majka, koja je i dalje u šoku, traži odgovore o tome kako je došlo do ovako tragičnog ishoda. Komisija za unutrašnji nadzor Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu formirana je kako bi istražila čitav niz događaja i utvrdila činjenice. Ljekari, kao i cijela porodica, suočavaju se s ovom tragičnom situacijom, dok majka čeka rezultate obdukcije koji će možda pružiti odgovore na pitanja koja muče porodicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79