Novi incidenti: Nastavljeno paljenje automobila s oznakama Republike Kosova

Paljenje automobila s oznakama Republike Kosova nastavljeno je protekle noći na sjeveru Kosova gdje živi srpska većina.

U petak navečer su općini Leposavić izgorjela još tri automobila, navela je kosovska policija.

– U Leposaviću su zapaljena još tri automobila. Diskreditirane i sa smanjenom podrškom kosovskih Srba, srpske ilegalne strukture koriste kriminalne i terorističke taktike.

Vladavina prava prevladat će i svaki krivac bit će izveden pred lice pravde. Vučićev piromanski režim će propasti – napisao je na Twitteru Blerim Vela, šef Ureda predsjednice Kosova.

Tokom protekla tri dana zapaljeno je ukupno osam automobila u Zubinom Potoku, sjevernom dijelu Mitrovice, Zvečanu i Leposaviću.

Paljenje automobila na sjeveru izazvalo je mnoge reakcije i lokalnih i međunarodnih dužnosnika koji to nazivaju „kukavičkim i kriminalnim djelima“.

U Prištini se paljenje vozila smatra vidom pritiska na lokalne Srbe s namjerom onemogućavanja izbora za gradonačelnike četiri općina na sjeveru Kosova i općinska vijeća u dvije općine, koji su zakazani za 23. 4.

Kosovo i Srbija u novembru prošle godine postigli su sporazum oko registarskih oznaka automobila na sjeveru Kosova. Srbija je tim dogovorom odustala od daljeg izdavanja registarskih tablica s oznakom KM, koje su koristili Srbi na sjeveru Kosova, a Kosovo je odustalo od kažnjavanja vlasnika automobila s tim registarskim tablicama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79