Novi ministar, stari problemi: Bihaćkoj bolnici ponovo prijeti blokada

Izvršne sudska presude zbog duga od dva i pol miliona KM prema farmacetskoj kompaniji ponovo bi mogla blokirati račun Kantonalne bolnice u Bihaću. Nakon pregovora, blokada je prolongirana do 3. maja do kada Vlada Unsko-sanskog kantona mora izmiriti dio ovih dugovanja, a bolnica treba početi sa novim zdravstvenim uslugama.

Jedan od uvjeta farmaceutske firme Kovačević je da se bolnici omogući razbijanje kamencana bubregu na ESVEL aparatu koji je upravo on iznajmio. Na taj bi način na dobitku bili i jedni i drugi, ali i sami pacijenti koji sada za tu uslugu putuju 300 kilometara.

„Mi ćemo dogovoriti šifru i cijenu koštanja jednog tretmana ZZO ako već plaća KCUS-u ili nekom drugom tu će uslugu morati plaćati Kantonalnoj bonici“, kazao je Muris Halkić, ministar zdravstva USK.

Problem je međutim administrativne prirode, jer se ova usluga u jednim papirima vodi kao sekundarna u drugim kao tercijarna, pa je nejasno ko je treba odobriti.

„ESVEL usluga po plavoj knjizi je sekundarna usluga i da oni nama ne mogu izdati rješenje. Zavod traži tercijarnu uslugu. Mi ne možemo sami sebi izdati rješenje i vrtimo se u krug“, smatra Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Bihać.

„Nama prijeti blokada, mi nećemo dobiti platu za ovaj mjesec. Dešava se ono što se dešava godinama, ono što je brzo rješivo se zavlači“, rekao je Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata radnika Kantonalne bolnice Bihać.

Svakodnevno se pregovara kako bi se našlo rješenje za ovaj problem. Ali kako je zbog praznika petak krajnji rok, direktor strahuje od potpune blokade, a 900 radnika kantonalne bolnice strepi da će im i za ovaj mjesec kasniti plata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79