Novi pokušaj formiranja vlasti: Stranci spremili dva rješenja, NATO put zagarantovan

Ambasadori zemalja SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije ponudili su prošle sedmice liderima stranaka, koje su potpisale sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH (SDA, HDZ, SNSD), dvije varijante kako da prevaziđu problem oko slanja ANP-a u Brisel, koji je glavna kočnica formiranju vlasti na nivou BiH – saznaje Insajder iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

Arhiv

Prva varijanta, kažu izvori, podrazumijeva slanje ANP-a pod izmijenjenim imenom, gdje bi se iz Godišnjeg nacionalnog programa brisala riječ nacionalni, ali bi njegovim slanjem svakako počela aktivacija MAP-a, što Dodik ne želi da prihvati.

  • On ne želi prihvatiti nikakvu verziju ANP-a, kažu izvori i dodaju da su ambasade zato pripremile i drugu varijantu.

U drugoj varijanti se pitanje ANP-a odlaže na period do pet godina, ali uz uslov da Dodik nastavi saradnju sa NATO paktom na postojećem nivou i da se obaveže da će poštovati odluke koje je BiH donijela prema NATO-u 2009. godine.

Ipak, ni ta varijanta nema velike šanse da zaživi, jer u vrhu SDA nisu spremni ni po koju cijenu da pristanu na to – tvrde izvori Insajdera bliski SDA.

Uprkos tome, predstavnici SDA, HDZ-a i SNSD-a sada ponovo pregovaraju oko te dvije varijante pokušavajući da nađu kompromisno rješnje i napokon formiraju Vijeće ministara.

Inače, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je jučer, po ko zna koji put, izjavio da bez ANP-a neće biti ni imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, dok je lider HDZ-a Dragan Čović najavio novi sastanak sa SDA, ali i s drugim političkim partijama i rekao da razgovori koji se vode posljednjih dana ukazuju da će biti nađen kompromis da profunkcionira Vijeće ministara, prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments