Novi prilivi migranata u USK: Humanitarna i epidemiološka prijetnja?

Unsko-sanski kanton opet je na udaru novog migrantskog vala. Svakodnevno pristižu migranti, a smještajni kapaciteti su popunjeni.

Na krajiškim ulicama dolaskom toplijih dana evidentno se povećava broj migranata. Oko 3.000 se nalazi u prihvatnim centrima, dok se u napuštenim objektima nalazi oko 1.500 migranata. Vlasti ovog kantona upozoravaju nadležne da se migrantska kriza rješava sad, a ne u zimu kada situacija izmakne kontroli.

Napušteni objekti, poput zgrade Doma penzionera u centru Bihaća, privremeni su dom za više stotina migranata kojima je Unsko-sanski kanton neizostavna stanica na njihovoj ruti.

– Mi idemo za našim ciljevima i nemamo vremena da idemo u kampove i da prolazimo proceduru s identifikacijom i ostalim problemima – kaže Abdul Besim, migrant iz Afganistana.

Veliki broj migranata svojevoljno je napustio Prihvatni centar Lipa.

– U Lipi je bolje nego ovdje, ali mi ne volimo Lipu, sviđa nam se ovdje, sretni smo ovdje – ističe migrant iz Pakistana.

Iako je Dom penzionera lokacija koja je privlačna migrantima, boravak nije siguran. A zatvaranje ovog i ostalih napuštenih objekata neophodan je i zbog sigurnosti građana koji žive u okolini.

– Očekujemo od inspekcije i vlasnika tih objekata da završe tu aktivnost – navodi Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a (A-SDA).

Kantonalna inspekcija redovno provodi i naredbu o zabrani pružanja usluga smještaja migrantima. Dosad su zapečaćena 62 subjekta.

– U zadnje vrijeme učestala je prodaja humanitarne pomoći na javnim površinama i pijacama od strane stranih državljana, migranata. Provodimo aktivnosti na sprečavanju takvog vida prodaje, koji je nelegalan – ističe Dženita Duraković, stručni saradnik za informisanje u KUIP USK-a.

Krajiške vlasti upozoravaju da se ne smije ponoviti zimski scenarij, kada su nehumane slike promrzlih migranata iz Bihaća obišle svijet.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79