Novi režim od ponoći: Na ove granične prijalaze će bh. državljani moći ući u EU

Novi režim od ponoći: Na ove granične prijalaze će bh. državljani moći ući u EU


Odluka stupa na snagu u subotu, 21. novembra 2023. u ponoć (u noći s petka na subotu), čime se uvodi privremena kontrola na unutrašnjim granicama Slovenije s Hrvatskom i Mađarskom, koji će trajati do 30. novembra 2023. godine.

Od ponoći na hrvatsko-slovenskoj granici kreće novi režim s kontrolom na granici koje nije bilo otkad je Hrvatska 1. januara ove godine ušla u Schengen. Slovenija uvodi graničnu kontrolu uz objašnjenje povećane opasnosti od terorizma nakon napada Hamasa i terorističkih napada u Europi koji su uslijedili.

Za prelazak unutrašnje kopnene granice s Hrvatskom uspostavljeno je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet.

Na njima će, kako se saznaje, policija biti od 0 do 24 sata. Ovi granični prijelazi namijenjeni su i za državljane trećih zemalja, koji neće smjeti prijeći granicu na ostalim prijelazima.

Naime, policijski službenici na granici neće zaustavljati sva vozila i provjeravati dokumente kao što je to bio slučaj do ove godine, nego će se kontrole provoditi selektivno.

Izdvajat će se tek pojedina vozila i provjeravati se dokumenti osoba koje se u njima nalaze. Naravno, moguća je i provjera samog vozila. Policajci će se u pravilu nalaziti uz saobraćajne trake, a ne u kućicama, između ostalog i zbog toga što su one na nekim graničnim prijelazima uklonjene, kao što je primjer slučaj na najvećem graničnom prijelazu između Slovenije i Hrvatske – Bregana/Obrežje.

Sve ovo ipak znači da na granicama ne bi trebalo biti većih gužvi i čekanja jer će velik dio vozila prolaziti bez zaustavljanja, a ona koja će kontrolirati policija će izdvajati kako bi se promet odvijao neometano.

Veliki granični prijelazi na kojima će prisustvo policije biti stalno i na kojima smiju prelaziti i građani država koje nisu članice Europske unije su:

Plovanija/Sečovlje,
Kaštel/Dragonja,
Požane/Sočerga,
Pasjak/Starod,
Rupa/Jelšane,
Brod na Kupi/Petrina,
Jurovski Brod/Metlika,
Bregana/Obrežje,
Lupinjak/Dobovec,
Macelj/Gruškovje,
Dubrava Križovljanska/Zavrč i
Mursko Središće/Petišovci.

Druga kategorija su manji granični prijelazi za cestovni, putnički i teretni promet na kojima će od ponoći smjeti u Sloveniju ulaziti samo građani Europske unije i Europskog privrednog prostora. Na njima, kako se saznaje, policija neće biti prisutna 24 sata dnevno, no bit će prisutna u određenim razdobljima.

Ako na njima budu uhvaćeni građani trećih zemalja, bit će u prekršaju.

Radi se također o 12 graničnih prijelaza:

Jelovice/Podgorje,
Prezid/Babno Polje,
Pribanjci/Vinica,
Mala Bregana/Slovenska vas,
Harmica/Rigonce,
Mihanović Dol/Orešje,
Razvor/Bistrica ob Sotli,
Miljana/Imeno,
Hum/Rogatec,
Virje/Ormož,
Trnovec/Središće ob Dravi i
Gibina.

Osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu Europske unije su državljani Europske unije i državljani Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih porodica bez obzira na nacionalnost.

Napomenimo da granicu i građani EU i oni trećih zemalja mogu prelaziti u željezničkom prijevozu na sedam graničnih prijelaza, a to su:

Rakitovec,
Ilirska Bistrica,
Metlika,
Dobova,
Rogatec,
Središče ob Dravi i
Lendava.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija