Novi zakon u BiH: Popularna shisha će biti zabranjena u zatvorenim objektima, osim u nekoliko slučajeva

Novi Zakon o zabrani pušenja u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je od 28. maja, a ove regulacije će posebno uticati na jedan segment ugostiteljstva – nargila barove.

Ono što se zasad zna o novom zakonu jeste da se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, a čiji će nadzor vršiti policijski službenici.

Zakonom su propisane i kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, a kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM. Ipak, kažnjavanje će početi tek godinu kasnije piše RadioSarajevo.

Poznato je da nargile spadaju među duhanske proizvode koji su pod zabranom prema novom zakonu. Osim cigareta i e-cigareta, popularna shisha će biti zabranjena u zatvorenim objektima, osim u nekoliko slučajeva. To sada najviše zavisi od detalja zakona, koji još uvijek nisu objavljeni.

Prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljenim 2020. godine, broj pušača u Bosni i Hercegovini je oko 990 hiljada, među osobama starijim od 15 godina. To je negdje oko 35 posto ukupnog stanovništva u BiH. Što se tiče nargile, ti podaci nisu dostupni, ali prolazak kroz grad tokom dana ili navečer je dokaz za sebe…

Samim tim, ugostitelji koji se, manje više ekskluzivno, bave usluživanjem nargilom kritikuju rigoroznost regulacije, ali i tajming objave detalja. Ovdje imaju podršku drugih ugostitelja, koji su iznijeli kritike na sličan način.

Ovdje svakako treba reći kako su, prema istraživanju British Health Foundation, nargila i dim koji izlazi kao rezultat konzumiranja nargile jednako ili čak i više štetni nego konzumiranje cigareta. Navodi se kako dim iz nargile sadrži iste toksine kao i cigareta, te da konzumiranje nargile možda čak i više šteti nego cigareta, zbog količine dimova koji se ‘uzmu’ tokom jedne konzumacije, koja može trajati i do dva sata.

U svakom slučaju, ovaj zakon neće zabraniti nargile u potpunosti. Još uvijek će biti moguće naručiti ovaj duhanski proizvod, a još ostaje da se vidi, službeno, kako će se to regulisati. Ono što je svakako poznato jeste da će ovaj zakon imati veliki utjecaj na ugostitelje koji se primarno bave ovom uslugom. Zbog toga je ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala vlasnika jednog od popularnih nargila barova u Sarajevu. On smatra kako je procedura donošenja zakona pogrešna.

“Donesen je zakon o zabrani pušenja, poznate su neke regulacije i detalji, a mi još uvijek čekamo podzakonske akte koji su nama bitni. Dakle, imamo šest mjeseci da se prilagodimo, a još uvijek ne znamo sve detalje”, rekao je za naš portal.

On je dodao i kako ima informaciju kako bi to trebalo izgledati, mada još uvijek ništa nije potvrđeno.

“Rečeno nam je da će granica biti 50 kvadrata. Ako imate objekt koji je do 50 kvadrata, imat ćete pravo da birate – pušački ili nepušački. Ako imate više od 50 kvadrata, tu mora ići odvojena prostorija”, pretpostavlja naš sagovornik.

Komentarisao je i budućnost ugostiteljstva ‘iz svog ugla’: “Radila se analiza u privrednoj komori. Ako zakon stvarno bude ovako strog, ova analiza kaže da će se izgubiti potencijalno 10-15 hiljada radnih mjesta. To je ozbiljan broj. Iako nisam siguran da će biti toliko, svakako je da će biti otpuštanja radnika. To nije do nas, jednostavno, očekuje se da će nivo posla opasti i da ćemo biti na to primorani.”

“Najgore je što mi ne možemo dobiti sastanak s ljudima koji zakon pišu. Mi predstavljamo poslodavce na koje će najviše uticati ova zabrana. Već 15 dana pokušavam, zajedno sa svojim advokatom, da dođem do ljudi koji rade na zakonu. Oni nam se nisu udostojili ni odgovoriti”, žali se naš sagovornik.

Za kraj razgovora, vlasnik nargila bara naglasio je i da su njegove kolege u branši spremne na sve druge promjene.

“Podržavamo mnoge dijelove ovog zakona. Mislim da je uredu zabraniti cigarete gdje se služi hrana. Isto tako, uradit ćemo sve promjene koje su potrebne, u smislu novih ventilacionih sistema, čak smo spremni i zabraniti konzumiranje cigareta”, rekao je naš sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79