Novi zakon u Federaciji: Odvajanje aktivnih od lažnih tražilaca posla

Novi zakon u Federaciji: Odvajanje aktivnih od lažnih tražilaca posla


Fleksibilni radni angažmani i optimizacija tržišta rada bile su u fokusu današnjeg panela na XXIII Međunarodnom simpoziju Brid(g)e, koji organizuje konsultantska kuća Revicon u Neumu.

Nedostatak kvalifikovane radne snage, uzrokovan strukturnim problemima i masovnim odlaskom bh. građana u EU, postaje sve izraženiji.

Novi zakon za transparentnije tržište rada

Nedavne promjene Zakona o radu u Federaciji BiH omogućavaju poslovni angažman redovnih studenata, što je pozitivan korak. Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, naglašava važnost zadržavanja mladih ljudi i pružanja prilika za sticanje radnih navika.

Razdvaju se aktivni od lažnih tražilaca posla

“Ovo je prilika za mlade ljude da steknu radne navike, osiguraju finansijska sredstva i olakšaju roditeljima, dok poslodavci dobijaju mladu i kvalitetnu radnu snagu,” rekao je Delić.

Ministarstvo rada i socijalne politike planira donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju, kojim će se razdvojiti aktivni od neaktivnih tražilaca posla. Promjene će poboljšati rad kantonalnih i federalnih službi za zapošljavanje kako bi bolje odgovarale potrebama nezaposlenih.

“Ovaj zakon će biti pred zastupnicima na narednoj sjednici, 26. juna,” dodao je Delić.

Stručnjaci podržavaju nove mjere

Arnela Muhotić-Bjelica iz Revicona ističe važnost nove metodologije evidentiranja nezaposlenih, koja će omogućiti jasniju sliku potreba tržišta rada.

“Trenutno imamo paradoks da je oko 330,000 osoba evidentirano kao nezaposleno, dok poslodavci traže između 30,000 i 50,000 radnika,” naglasila je Muhotić-Bjelica.

Izazovi u zapošljavanju stranaca

Branislav Mojević, ekspert za migracije, ukazuje na birokratske prepreke pri zapošljavanju stranaca. Potrebni su fleksibilniji zakoni i digitalizacija procesa podnošenja zahtjeva i izdavanja radnih dozvola.

“Kvota radnih dozvola za 2024. godinu je značajno povećana, ali poslodavci i dalje traže između 30,000 i 50,000 radnika, što pokazuje da odobrene kvote mogu samo djelimično zadovoljiti potrebe za radnom snagom,” naglasio je Mojević.

Buduće promjene zakona o radu

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planira do kraja godine definisati potrebne izmjene Zakona o radu, kako bi odgovarale novim trendovima kao što su hibridni rad, fleksibilno radno vrijeme i digitalizacija.

“Naša obaveza je uskladiti zakonodavstvo sa standardima EU, posebno u pogledu prava radnica i radnika u privatnom sektoru,” zaključio je Delić.

Ove mjere imaju za cilj poboljšanje tržišta rada u Federaciji BiH i prilagođavanje zakonodavstva potrebama savremenog društva



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija