Novinari nakon novog napada: Ugrožena je i sigurnost naših porodica!

Novinar “Srpskainfo” i “EuroBlica” Nikola Morača i urednik “Buke” Aleksandar Trifunović izjavili su da, nakon napada na njihovu imovinu, osjećaju ozbiljnu ugroženost za sigurnost svojih porodica.

Oni su, ispred Palate Predsjednika RS, pozvali istražne organe da što prije pronađu izvršioca i privedu ga pravdi.

Nikola Morača kaže da je ovo prvi put, u 25 godina koliko radi kao novinar, da je došao u situaciju da se napada u svom ličnom okruženju.

“Ovo je prešlo u neku drugu dimenziju. U policiji su rekli da će učiniti sve što je u njihovoj moći. Da će obići stanove u komšiluku u potrazi za svjedocima. Jasno se vidjelo da taj koji je to uradio je sebi dao oduška i da nije ni mario za to što ga snimaju kamere”, rekao je Morača, navodeći da se nada da će slučaj vrlo brzo biti rasvijetljen.

Aleksandar Trifunović kaže da mu način izvršenja djeluje kao da je neko to počinio sa velikom silom, odnosno mržnjom.

“Mi smo pogledali snimak i to je jasno. Prijavili smo sve policiji koja je, moram da kažem, veoma brzo došla na lice mjesta. Zatvorili su ulicu, uradili uviđaj i bili profesionalni. Ne mogu reći da je ovo napad sistema na nas. Međutim, ovdje se radi o tome da je otvorena sezona lova na novinare, jer su novinari od strane sitema označeni kao spodobe koje podrivaju sistem. Ako nekog označite kao neprijatelja sistema, onda možete da očekujete svašta”, rekao je Trifunović.

Naglasilo je da je imovina najmanje bitna, te da se ona može nadoknaditi.

“Pitanje je šta će se desiti sutra? Mi nismo bili u tim vozilima, ali šta će se desiti kada naša djeca budu u tim autima. Već sutra može biti kasno”, rekao je Trifunović.

Siniša Vukelić, član UO Udruženja BH novinara i predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže da su novinari juče targetirani od strane predsjednika RS Milorada Dodika, kada ih je nazvao spodobama.

“U RS je stvorena atmosfera linča prema novinarima i aktivistima. Predsjednika Dodika i ministra unutrašnjih poslova RS Sinišu Karana smatrajuću direktno odgovornim ako ijednom novinaru padne dlaka sa glave. Bez obzira da li je ovaj slučaj napada na imovinu povezano sa kriminalizacijom klevete, oni su ti koji su stvorili tu atmosferu u kojoj je takvo ponašanje dozvoljeno. To je nedopustivo”, rekao je Vukelić.

On je pozvao Karana i policiju da zaštite novinare i redakcije.

“Moramo pokazati da štitimo ustavno pravo na slobodu govora i informisanja i sve ono što krasi jednu demokratsku zemlju. Izjavama i ponašanjem Dodika novinari su postali meta za svakog građanina koji podržava njihovu politiku”, istakao je Vukelić, navodeći da će se svim sredstvima boraviti da ne dođe do usvajanja najavljenih izmjena Krivičnog zakonika RS kojima se kriminalizuje kleveta.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79