Novogradnja u Sarajevu: Ne možete upaliti više električnih aparata jer su brojači ograničeni na 4.2 kw

Ogorčeni stanovnici pojedinih sarajevskih naselja žale se na brojila sa najmanjom potrošnjom od 4,2 kW, koja su zatekli u kupljenim stanovima

Redakciji Oslobođenja požalila se grupa građana iz različitih sarajevskih naselja, i to uglavnom iz novogradnje, jer imaju problem sa ograničenjem trošenja struje, odnosno “ograničenih” strujnih brojila, a niko ih na to prilikom kupovine od agencija ili trećih lica nije upozorio.

Kako kažu, u većini stanova je ograničenje potrošnje 4,2 kW, s tim da se može prekoračiti 10-ak posto. A to u praksi znači da od svih električnih aparata možete istovremeno uključiti dva kola na šporetu i eventualno mašinu za veš.

DOPLATA SATA
– Prije ste u stanovima imali neograničenu potrošnju struje, odnosno platite onoliko koliko potrošite. Mogli ste upaliti nekoliko aparata odjednom da vam ne iskoči sistem. Sad, ako upalite dvije ploče na šporetu koje imaju otprilike po kilovat i po, ili jedno ekspres-kolo koje ima dva kW i jednu mašinu, iskočit će vam sat, ogorčeni su oni.

Dalje navode da su uglavnom svi doplatili još 650 KM da bi imali 6,7 kW, kako je nekad i bilo predviđeno zakonom.

– U zakonu je rečeno da je 4,2 kW za vikendice, a 6,7 za obična domaćinstva, odnosno 10 kW za domaćinstva sa većom potrebom. Danas većina ljudi ima domaćinstva sa većom potrebom. Kad se vratimo s posla, nemamo vremena da palimo jedno po jedno kolo na šporetu, nego sva četiri jer se mora spremiti ručak, zatim oprati veš, suđe… Gdje su frižider, bojler, aparat za kafu? Žalosno je da vi sad platite stan od tri do osam hiljada maraka po kvadratu da ne biste mogli upaliti više od dva kola na šporetu. To je u 21. vijeku pravo maltretiranje, ogorčeni su građani.

Naglašavaju kako oni sami nisu nikakvi teoretičari zavjere, ali ih ovakvo stanje podsjeća na zavjeru između građevinara i investitora i Elektrodistribucije Sarajevo, eventualno FERK-a, s ciljem što veće pljačke građana.

– Radi se o tome da su svi skupa sa građevinarima i investitorima napravili nešto na štetu građana. Primili zgrade, dali upotrebnu dozvolu i dozvolili im da u 21. vijeku, kad svi imaju mašine, desetine uređaja na struju, dobiju samo 4,2 kW. Normalno bi bilo da je to 6,7 kW. Radi se o sprezi ovih koji su graditelji i ovih iz Elektroprivrede, a ključan je tu FERK, koji im daje dozvolu. U Sarajevu se gradi na desetine hiljada stanova i kad želite sat sa više kW, obično 6,7 kW, morate posebno platiti 640 KM. Nama to liči na pljačku građana, ističu oni.

Tragom njihovih tvrdnji kontaktirali smo i Informativni centar Elektrodistribucije Sarajevo, iz kojeg navode da to baš i nije tako. Tvrde da se priključenje objekata na distributivnu mrežu vrši u skladu s opštim uslovima za isporuku električne energije, Pravilnikom o metodologiji za izračunavanje naknade za priključenje i definisanje rokova i uslova za priključak na distributivnu mrežu i tehničkim preporukama JP Elektroprivreda BiH.

– Tehnički uslovi priključenja objekta na distributivnu mrežu definišu se u elektroenergetskoj saglasnosti, koja se izdaje na zahtjev vlasnika objekta ili investitora. Kod podnošenja zahtjeva investitor dostavlja podatke o potrebama za električnom energijom i snagom, odnosno prilaže jednopolnu šemu elektroinstalacija u kojoj su definisani podaci o broju jedinica s neovisnim mjerenjem u objektu i podaci o potrebnoj priključnoj snazi za svako mjerno mjesto, ističu.

Važnim smatraju da je definisano to da, kao element priključka kod krajnjih kupaca kod kojih se ne mjeri ili kod kojih se ne obračunava snaga, a mjerno mjesto nije opremljeno elektronskim brojilom, operator distributivnog sistema ugrađuje limitator (ograničavač) snage, dok je članom 58. opštih uslova za isporuku električne energije definisan sastav mjerenog sloga za krajnje kupce.

– Definisano je i da na mjernom mjestu objekta s odobrenom priključnom snagom manjom ili jednakom 23 kW kod kojeg se ne mjeri snaga, ODS obavezno ugrađuje limitator ili elektronsko brojilo s mogućnošću limitacije snage u skladu s odobrenom priključnom snagom, objašnjavaju u Informativnom centru.

NAJJEFTINIJA SNAGA

Također, navode da se, u slučaju promjene vlasništva nad objektom za koji je izdata elektroenergetska saglasnost, novom vlasniku izdaje rješenje, dok izdata elektroenergetska saglasnost ostaje neizmijenjena, odnosno odobrena priključna snaga se ne mijenja.

– Imajući u vidu navedeno, poštujući važeće propise, Elektrodistribucija Sarajevo izdaje elektroenergetsku saglasnost s planiranom priključnom snagom koju zahtijeva i plaća investitor objekta koji se gradi, pri čemu se nerijetko radi o najmanjoj priključnoj snazi od 4,2 kW, koja je i najjeftinija, zaključuju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79