Novost za porodilje u općini Novo Sarajevo: Pravo na jednokratnu pomoć

Općina Novo Sarajevo donosi novu inicijativu koja će pružiti podršku porodicama na svom području. Od ove godine, sve porodilje će imati pravo na jednokratnu novčanu pomoć, u nastojanju da se olakša početak života novorođene djece i podrži natalitet u lokalnoj zajednici.

Radi se o jednokratnoj novčanoj pomoći koja će biti dodijeljena porodicama po rođenju prvog ili drugog djeteta, u iznosu od po 100 KM. Ova podrška neće zahtijevati poseban zahtjev, već će se automatski dodijeliti porodicama koje ostvare pravo na porodiljsku naknadu putem nadležne Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica.

Pravilnik koji reguliše ovu novu vrstu podrške stupio je na snagu u januaru 2024. godine, a već je obavljena isplata na tekuće račune 33 porodilje, koje su rodile djecu od 1. januara 2024. godine.

Osim ove inicijative, Općina Novo Sarajevo već duže vrijeme dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć porodicama po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta u iznosu od po 500 KM. Za ovo pravo potrebno je podnijeti zahtjev nadležnoj Službi.

Ove inicijative su dio šireg projekta usmjerenog ka poboljšanju nataliteta na području Općine Novo Sarajevo, ali i pružanju finansijske podrške porodicama za opremanje novorođenčadi. U Budžetu Općine za 2024. godinu planirano je 70.000 KM za jednokratnu pomoć svim porodiljama, dok je za podršku porodicama po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta planirano 45.000 KM.

Pored toga, Općina Novo Sarajevo također pruža podršku sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje. Za do tri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, Općina je planirala iznos od 2.000 KM po pokušaju, što ukupno iznosi 30.000 KM planiranih za tu svrhu u Budžetu za 2024. godinu.

Ove inicijative predstavljaju korak naprijed u podršci porodicama i natalitetu na području Općine Novo Sarajevo, ističući angažman lokalne zajednice u podršci i osnaživanju porodica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79