Obilježava se godišnjica pogibije Čedomira Domuza: Grom u njedrima Igmana i na filmskom platnu

Grom u njedrima Igmana i na filmskom platnu

Obilježava se godišnjica pogibije Čedomira Domuza

Bio je Grom u njedrima Igmana, nada Sarajlijama, snaga saboraca koji su za njim krenuli u ratno grotlo Igmana ne osvrnuvši se nazad nijednoga trenutka. Bio je i ostao simbol odbrane Igmana, Sarajeva i BiH. Čedomir Domuz je znao koji značaj će Igman imati u odbrani, preduhitrio je neprijatelja i izašao na Igman, te sačuvao jedini put ka Hrasnici. Nažalost, ovaj vuk sa Igmana, nosilac najvećeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana, Policijske medalje za hrabrost i Ordena zlatnog grba s mačevima poginuo je 30. jula 1992. u akciji oslobađanja Trnova. Sjećanje na ovog običnog čovjeka, velikog heroja čuvat će i dokumentarni film Čedomir Domuz- Grom u njedrima Igmana, autora Armina Čolakovića koji će biti prikazan povodom obilježavanja 30. godišnjice piše Crna-Hronika

– Program obilježavanja počet ćemo 30. jula u 12 sati na Brezovači gdje je sahranjen Čedomir Domuz i njegov saborac Adnan Došlić – Blondika. U 13 sati će biti premijerno prikazan i film Čedomir Domuz-Grom u njedrima Igmana u multimedijalnoj sali Općine Hadžići, najavila je Sanja Sadiković, predsjednica Udruženja Grom u njedrima Igmana izrazivši zahvalnost svima koji su pomogli u snimanju filma.

Autor Armin Čolaković je kontaktirao porodicu sa željom da snimi film prije pandemije COVID-19 i sve je bilo dogovoreno. Nažalost, zbog pogoršane epidemiološke situacije snimanje je počelo tek prije nekoliko mjeseci.

– Pisati, snimati, pričati je naš dug i obaveza. Na filmu se vrijedno radilo mjesecima i uspjeli smo. Ponosni smo što je film ugledao svjetlost dana i što će generacije koje dolaze imati priliku da upoznaju Čedomira Domuza, pa bar i preko filma. Cilj nam je bio da pokažemo šta pojedinac može, koliko nečija snaga i hrabrost motivišu ljude i koliko je važno imati ispravan cilj, dodaje Sadiković.

U filmu o Čedomiru Domuzu govore supruga Vesna, sin Teo, kćerka Sanja, profesor iz Čedine srednje škole Idriz Hodžić koji je i napisao knjigu o ovom velikom heroju, kumovi, prijatelji, ali i proslavljeni bh. glumac Emir Hadžihafizbegović. Film je rađen u koprodukciji sa Bh Telekomom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79